Netcongestie: wat als je geen zwaardere netaansluiting krijgt?

Wanneer een netverzwaring niet mogelijk is en je bent zo energie-efficiënt mogelijk (lees ook: Hoe word ik energie efficiënt?), zijn er nog diverse alternatieven die de aansluitwaarde van jouw zaak kunnen verlagen. Je kan hierover in gesprek gaan met je energieleverancier. We noemen twee innovatieve mogelijkheden:

  1. Werk samen met de buren. Door de netaansluiting te delen met bijvoorbeeld een bakker, wordt het elektriciteitsnet in zijn geheel beter benut. Een bakker heeft op andere momenten zijn piekverbruik dan een horecabedrijf. Het gezamenlijk delen van beschikbare capaciteit is een nieuwe mogelijkheid die netbeheerders bieden. Hiervoor zijn nieuwe contractvormen in de maak, zoals groepscontracten en tijdgebonden contracten. Wanneer je samen capaciteit deelt, wordt het ook mogelijk een accupakket te delen. Het voordeel van het delen van een accupakket is dat de laad- en ontlaadcapaciteit beter benut worden. Daardoor is de investering sneller terugverdiend.
  2. Zet restaurantafval om in biogas. Voor de grotere horecazaken is het mogelijk om een biogasinstallatie te plaatsen. Met deze installatie kan jouw gft-afval verwerkt worden tot biogas. Je hebt hier wel buitenruimte voor nodig. Dit gas kun je gebruiken voor ruimteverwarming of het opwekken van heet water of om op te koken. De biovergister is geautomatiseerd en kan alle vormen van organisch afval omzetten in biogas. Door deze innovatie kunnen grote horecaondernemingen in plaatsen waar capaciteitstekorten zijn op het elektrische netwerk sneller verduurzamen.

Hulp nodig?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. Zij kunnen je ook adviseren en eventueel helpen als je te maken hebt met netcongestie.

Interesse in de rapportages?