Ook in de horeca kiezen steeds meer ondernemers ervoor om – in overleg met hun medewerkers – personeel tijdelijk uit te lenen aan bedrijven en organisaties met een personeelstekort. Bijvoorbeeld aan zorginstanties. Er is grote vraag naar gastheren- en vrouwen. Zo kun jij jouw personeelskosten drukken en blijven medewerkers gedurende de coronacrisis aan het werk. KHN heeft de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

Als de uitleen zonder winstoogmerk gebeurt, krijg je niet te maken met Waadi-Wetgeving - ‘Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs. Over de loonkosten van uitgeleende medewerkers wordt geen NOW uitgekeerd. Lees ook onze vraag en antwoord: Mag ik medewerkers detacheren naar andere bedrijven, bijvoorbeeld in de zorg?

NL werkt door
Het platform NL Werkt Door heeft een nuttige checklist opgesteld waar ondernemers aan moeten denken als ze collegiaal gaan uitlenen.

Uitleenovereenkomst
KHN heeft voor horecaondernemers een aparte uitleenovereenkomst opgesteld.

Match vraag en aanbod
Een aantal zorginstellingen heeft een online loket gemaakt waarop aanbieders en zorginstellingen elkaar kunnen vinden: extrahandenvoordezorg.nl. Dit platform is bedoeld voor medewerkers en zorginstellingen, helaas (nog) niet voor werkgevers die willen uitlenen.

Tips voor uitlenen van jouw medewerkers
Heb je interesse in het uitlenen van medewerkers, zoek dan contact met zorginstellingen in je eigen regio. Denk aan ouderenzorg, thuiszorg of verpleeghuizen. Er bestaat nog geen landelijk coördinatiepunt voor uitlenende bedrijven. Er zijn wel gemeenten die proberen vraag en aanbod bij elkaar te brengen en zij faciliteren dat via de eigen gemeente of de arbeidsmarktregio’s en het UWV. Neem dus contact op met het UWV in jouw regio.

De zorgsector heeft een kort digitaal opleidingstraject samengesteld voor mensen zonder ervaring die in de zorg gaan helpen: de Nationale Zorgklas. Informatie hierover is te vinden op de site van extra handen voor de zorg.

Lees ook