Wat betekent dat voor jou?

Sinds 1 januari 2016 mag je plastic tassen niet meer gratis verstrekken aan jouw gasten. Dat is op 17 december 2015 tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer besloten. Wat betekent dat voor jou?

Waarom het verbod?

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met het verbod de consument aansporen om zijn/haar eigen tas te gebruiken en zo het milieu minder belasten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): "Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Wat betekent dit voor jou?

Geef je gasten een plastic tas mee? Dan moet je vanaf 1 januari 2016 hiervoor een bedrag vragen. De hoogte van dat bedrag mag je zelf bepalen. Dat kan dus al vanaf € 0,01. Ook kun je overstappen op een ander materiaal zoals papieren tassen. Deze mag je wel gratis meegeven.

Lobby KHN

In de aanloop naar deze wet heeft KHN bij het ministerie gepleit voor een uitzondering voor de plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege voedselveiligheid. Het ministerie heeft echter besloten om het verbod zo eenduidig mogelijk te houden en geen uitzondering voor de horeca te maken. Door inzet van KHN is het vaste bedrag van €0,25 van de baan. Je mag dus zelf bepalen welk bedrag je voor de tas vraagt.

Handhaving

Het verbod op de gratis plastic tasjes zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Bij overtreding riskeren ondernemers een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Veelgestelde vragen

 • Geldt het verbod van plastic tasjes ook voor afhaalbedrijven?
  Ja, ook voor afhaalmaaltijden moet je een bedrag vragen voor de tas.
 • Geldt het verbod van plastic tasjes ook voor snackbars?
  Ja, voor alle verkooppunten, dus ook horeca
 • Wat is de boete als ik me er niet aan hou?
  De boete is afhankelijk van de economische meerwaarde die je hebt genoten door het gratis weggeven van de tas. Wat dat precies betekent is nu nog niet duidelijk. Er wordt nog niet gelijk een boete uitgeschreven.
 • Hoe informeer ik mijn gasten? Zijn er stickers of posters die ik in mijn zaak kan hangen?
  Op de site van de Rijksoverheid kun je materiaal zoals banners en posters downloaden waarmee je aandacht kunt vragen voor het verbod op gratis plastic tassen.