Bespaar op je Videma-licentie voor zakelijk tv-gebruik

Als je je gasten tv aanbiedt op hun kamer of in je café of restaurant, heb je volgens de Auteurswet toestemming nodig van de rechthebbenden van tv-programma’s. Met een licentie van Videma regel je dat in één keer. Via KHN kom je in aanmerking voor 12% branchekorting.

Jouw KHN-voordeel

Ook in 2022 kom je als KHN-lid in aanmerking voor 12% korting op het netto Videma-tarief voor jouw bedrijfstype. De KHN-korting staat op de Videma-factuur vermeld als 'branchekorting'. Deze korting komt bovenop de 33,3% aanmeld- en betalingskorting. Heb je al een licentie dan ontvang je binnenkort de factuur voor 2022. Betaal deze op tijd anders vervalt de 33,3% aanmeld- en betalingskorting.

Tariefsoorten

Er zijn vier tariefsoorten waar je als KHN-lid korting op kunt krijgen:

 • Hotels, motels en pensions
  Als lid van KHN krijg je 12% branchekorting op de netto-tarieven voor hotels, motels en pensions. Dit betreft de tarieven voor het doorgeven van tv-programma’s naar (hotel)kamers en groepsvertoning in horeca- en overige ruimten. Nieuw is de staffel op het doorgiftetarief naar (hotel)kamers met tv. Daarbij daalt het doorgiftetarief in treden vanaf 25 (hotel)kamers. Als je een hotellicentie hebt, wordt je hierover geïnformeerd door Videma. Kijk hier voor het tariefblad 2022.
 • Café, kantines en aanverwante horeca
  Als lid van KHN krijg je 12% branchekorting op de netto-tarieven voor de vertoning van tv-beelden in cafés, kantines en aanverwante horecagelegenheden. De hoogte is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte waarin de vertoning plaatsvindt. Kijk hier voor het tariefblad 2022.
 • Cafetaria's, lunchrooms, grillrooms en aanverwante gelegenheden
  Als lid van KHN krijg je 12% branchekorting op het netto-tarief voor de vertoning van tv-beelden in cafetaria’s, lunchrooms, grillrooms en aanverwante gelegenheden. Het gaat om een vast bedrag per bedrijfslocatie. Kijk hier voor het tariefblad 2022.
 • Recreatiebedrijven
  Als lid van KHN krijg je ook 12% branchekorting op het netto-tarief voor de doorgifte en vertoning van tv-programma’s in recreatiebedrijven. Dat betreft doorgifte naar kampeerplaatsen, naar overige accommodaties, zoals huisjes, bungalows, chalets, stacaravans, glamping, etc. (zowel in bezit van parkeigenaar als in particulier bezit) en groepsvertoning in horeca- en overige ruimten. Kijk hier voor het tariefblad 2022.

Hoe zit het met het WK voetbal 2022?

Op zondag 20 november 2022 start in Qatar het WK voetbal voor mannen. Nederland heeft zich hiervoor gekwalificeerd. De wedstrijden worden uitgezonden op de publieke omroep (NPO). Als je die in je bedrijf wilt vertonen aan gasten, kan dat met een reguliere Videma-licentie. Wil je de wedstrijden op een groot scherm buiten vertonen, dan heb je een evenementenlicentie nodig. Die valt niet onder het ledenvoordeel. Neem hierover contact op met Videma.

Let op: Wanneer je alleen voor het jaar 2022 de licentie wilt is het belangrijk jouw licentie tijdig bij Videma op te zeggen. Vraag je de licentie nu aan dan geldt deze doorgaans voor heel 2022. De licentie zal dan per 1 januari van elk jaar automatisch verlengen, waardoor het schriftelijke verzoek tot beëindiging uiterlijk 1 december 2022 bij Videma binnen moet zijn. Zie ook de veelgestelde vragen op de Videma website.

Uitzenden Formule 1

De uitzendrechten van de Formule 1 (F1) zijn in handen van ViaPlay. ViaPlay verstrekt geen zakelijke licentie voor het vertonen van F1-races in jouw (horeca)zaak. Volgens de Algemene Voorwaarden is het zakelijk vertonen van F1-races niet toegestaan. Het valt ook niet onder je Videma-licentie. Tip: vraag Viaplay zelf of je de wedstrijden mag vertonen in je bedrijf.

Coronacompensatie 2021/2022

Als je in 2021 een Videma-licentie had en in aanmerking kwam voor coronacompensatie over een deel van 2021, heb je daarvoor een creditfactuur ontvangen van Videma. Je mag het bedrag verrekenen met je licentiefactuur voor 2022 of apart laten uitbetalen. In het laatste geval moet je dat verzoek zelf indienen bij Videma. Als je recht hebt op coronacompensatie over de periode 1 t/m 25 januari 2022 wordt dat automatisch verrekend op je licentiefactuur voor 2022. Kijk voor meer informatie op videma.nl/corona.

Wat doet stichting Videma?

Stichting Videma behartigt de belangen van ruim 5.000 auteursrechthebbenden waarvan de programma’s worden uitgezonden op de Nederlandse publieke en commerciële zenders. Denk hierbij aan programmaontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Als in een horecaonderneming de tv aanstaat, heeft de rechthebbende recht op een vergoeding. Dit geldt ook in het geval van het evenementmatig vertonen van tv-programma’s. Er is hiervoor dan ook altijd toestemming van de auteursrechthebbenden nodig voor dergelijke vertoningen.

Stichting Videma heeft het mandaat om licenties af te geven voor het vertonen van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële omroepen. Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO1, NPO2, NPO3, NL24 (digitale kanalen publieke omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten. Let op: Videma vertegenwoordigt geen betaalkanalen zoals ESPN (o.a. voetbal) en Viaplay (o.a. Formule 1).

LET OP: Videma controleert actief op het zakelijk vertonen van tv-beelden. Als je zonder Videma-licentie publiekelijk tv-beelden vertoont, ben je verplicht de licentie alsnog af te nemen tegen de hogere ‘bruto’ tarieven, zonder 33,3% aanmeld- en betalingskorting en zonder 12% KHN-branchekorting.

Hoe profiteer je?

Als je al een Videma-licentie met KHN-korting hebt en lid bent van KHN, profiteer je in 2022 automatisch van de KHN-korting. Heb je als KHN-lid nog geen Videma-licentie en wil je tv-beelden vertonen in je bedrijf? Vraag dan via onderstaand formulier een Videma-licentie aan met 12% KHN-korting. Bij een nieuwe Videma-licentie profiteer je direct van het ledenvoordeel. Als je als nieuw KHN-lid al een Videma-licentie hebt zonder KHN-korting, profiteer je volgend jaar automatisch van het ledenvoordeel.

Contactformulier

Ben je geïnteresseerd in dit KHN-ledenvoordeel? Vul dan dit formulier in. Dan neemt onze voordeelpartner vrijblijvend contact met je op.

Tip: via dit formulier kun je makkelijk en vrijblijvend informatie aanvragen over meerdere ledenvoordelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens