In Nederland eten we te weinig groenten en fruit. Daarom heeft de huidige coalitie in het regeerakkoord afgesproken om de btw op groenten en fruit te verlagen van 9% naar 0%.

Het blijkt alleen lastig om dit in de praktijk toe te passen. De grootste uitdaging is het bepalen welke producten onder het nultarief vallen en welke niet. Wat betekent deze btw-maatregel voor de horeca?

Een btw-tarief van 0% in plaats van 9% op groenten en fruit zorgt ervoor dat deze producten goedkoper worden voor consumenten. Het kabinet hoopt dat consumenten hierdoor meer van deze producten zullen kopen, waardoor de consumptie van groente en fruit zal toenemen. Consumenten die groente en fruit in de supermarkt kopen, zullen de prijsverlaging merken.

Voor horecaondernemers ligt dit anders. De meeste horecaondernemers kopen hun producten bij de groothandel tegen het vastgestelde btw-tarief van 9 of 21%. Dit bedrag kunnen zij later weer terugvorderen of verrekenen bij hun btw-aangifte.

KHN: alleen 0% btw-tarief op onbewerkte groenten en fruit

KHN is van mening dat het 0% btw-tarief op groente en fruit alleen kan gelden voor onbewerkte groenten en fruit. Het probleem zit in de berekening naar de gast. Op dit moment werken ondernemers met verschillende btw-tarieven voor producten, zoals hoog voor alcohol of laag voor frisdrank, eten en logies. Het 0% btw-tarief, afhankelijk van de definitie van groenten en fruit, kan hierbij komen.

Wanneer een horecaondernemer een appel of een peer verkoopt, gaat dit altijd gepaard met een dienst. Kan hij dit zonder btw aanbieden? Het wordt ingewikkeld wanneer groenten of fruit worden bewerkt en onderdeel worden van een maaltijd. Wat wordt dan beschouwd als groenten en fruit? Valt een salade met bewerkte groente en fruit en een dressing ook onder groenten? En wordt gesneden vers fruit in een fruitcoupe ook beschouwd als fruit? Dit is in de praktijk niet werkbaar. Een duidelijke definitie voor alleen onbewerkte groenten en fruit zonder dienstverlening ter plaatse is voor de ondernemer van belang. We zullen dit punt bespreken tijdens onze gesprekken in Den Haag.

Huidige stand van zaken

Op dit moment is er in politiek Den Haag nog veel discussie over deze btw-maatregel en het is nog onzeker of deze daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Mochten hier ontwikkelingen over zijn, houden we jullie vanzelfsprekend weer op de hoogte.