Werken in de horeca is een feest op zich en kent tal van voordelen. Wij zetten er 7 voor je op een rij. Wedden dat jij hier dolenthousiast van wordt?!

Denk eens aan één van de gezelligste en meest gastvrije mensen die je kent. Grote kans dat die persoon ooit een baan in de horeca had. Iedereen die een jaar of langer achter de pannen of bar stond roept vaak dat ze dit met liefde nog één avond per week willen doen. Het bewijs dat horeca echt in je bloed gaat zitten. Dit zijn zeven van de ontelbare redenen waarom ook jij in de horeca wil werken.

1. Je hebt er de rest van je leven iets aan

Als je ooit een blauwe maandag in een restaurant werkte, dan imponeer je bij ieder kerstdiner familie en vrienden als je in één keer het servies van de tafel op je armen stapelt. Het is net als fietsen, de basis blijft je levenslang bij. Denk maar aan die gruwelijk lekkere Moscow Mule die je thuis uit je arm schudt of dat hart in het schuim van de cappuccino die je als ware barista weet te maken. En je hebt verhalen om voor altijd uit te putten, niet alleen je eigen verhalen maar ook die van je gasten. “In de horeca ontmoet ik elke dag nieuwe mensen. Ik hoor nieuwe verhalen, maak nieuwe vrienden en ik leer elke dag wel een levensles,” vertelt Pieter Honing, franchisenemer en eigenaar van McDonald’s Utrecht.

2. Het is waanzinnig goed voor je communicatieskills

Op de vloer van een restaurant, kroegje of koffiebar ontmoet je iedereen, maar écht iedereen. De gepensioneerde man die samen met zijn hond koffie komt drinken en ondertussen de krant leest. De moeder en dochter die elke maand een nieuw restaurant proberen. De mannen van de jaarclub die 20 jaar geleden de afspraak maakten om ieder half jaar samen te blijven eten, voor de rest van hun leven. Zelfs op een communicatieopleiding leer je niet communiceren zoals in de horeca. Je gaat met elke gast het gesprek aan en ondertussen schakel je snel met collega’s, soms zonder woorden en met alleen een blik. In de horeca ontwikkel je al die belangrijke skills tegelijk.

3. Je komt met gemak aan die 10.000 stappen per dag

Pak maar eens een shift op een drukke zomerdag met terras, die 10.000 stappen heb je met een paar uurtjes al op zak. In de horeca werken doet dus ook nog een duit in het zakje als het op lichamelijke beweging aankomt. Eerlijk, dat is gewoon win-win. Jij hoeft alleen nog maar naar de sportschool als je zin hebt, wie wil dat nou niet?

4. Niemand geeft betere etentjes dan jij

Het is een gegeven dat vrienden en familie het liefst eten en drinken bij mensen uit de horeca. Waarom? Jij weet precies van welke wijn je geen hoofdpijn krijgt, jij kent het geheime recept van de saus die bij de gamba’s hoort, jouw tafel is het gezelligste en je playlist is het leukst. Gastvrijheid zit gewoon in je vingers en daarom komen mensen graag langs en willen ze eigenlijk nooit meer naar huis.

5. Het is dé manier om al die verloren uren in te halen

Je weet niet wat je mist, als het er niet is. Het is waar hè? Die máánden zonder horeca sloegen een gat in gezelligheid en het sociale leven. We snakten naar een klein biertje in dat hoekje aan de bar. Wat is een betere plek om die gemiste uren goed te maken dan in de horeca zelf? Masha de Romph, HR manager bij Hell’s Kitchen Horeca Groep: “Een biertje na een lange werkdag, een koffietje op het terras op je vrije zondag. De horeca is een belangrijk onderdeel in ons leven. Dat hebben we het afgelopen jaar wel gemerkt. Niet alleen terrassen of dineren is onmisbaar, ook het werken in de horeca is iets wat je niet wilt missen. Werken in de horeca is iemands dag goedmaken, een bijdrage leveren aan het maken van herinneringen en simpelweg het mooiste vak ter wereld. Een sociaal leven opbouwen, nieuwe vrienden maken, gezelligheid en altijd onder de mensen zijn. De horeca geeft haar stad een ziel, en jij kunt hieraan meewerken. Dat is toch écht het mooiste dat er is?”

6. Je bent een pro in de maak

In de horeca krijg je kansen. Of je nou ambitie hebt om wijnsommelier te worden, graag de beste barista in town wilt zijn of aan de pannen van die sterrenchef wilt staan. De mentaliteit van de mens in de horeca is: laat het zien, dan ga je het doen. Esther de Visser is HR-directeur bij Apollo & Leonardo Hotels: “De hospitality-sector is een unieke branche om in te werken door de positiviteit, ambitie, creativiteit en flexibiliteit die het zo kenmerkt. In de horeca word je gezien als je ambitie hebt en door wilt groeien. Dus ga ervoor en ga doen wat je het liefste doet.”

7. De feestjes zijn ongeëvenaard

Het werken in de horeca is al een feest op zich, maar uit betrouwbare bronnen weten we dat de borrels na het werk en personeelsfeestjes legendarisch zijn. Hoe kan het ook anders? Horecatijgers zijn de grootste gezelligheidsdieren en als iemand weet hoe je een fijn feestje bouwt, dan zijn zij het.

Sta je te trappelen om te beginnen aan die baan in de horeca? Kijk bij een ROC in de buurt of er een opleiding is die past bij wat jij wil, check de opties aan de Hogere Hotelschool en vergeet vooral niet binnen te lopen bij jouw favoriete horecazaak voor die te gekke baan. Tot slot lees je nog veel meer over alle horecaopleidingen van Nederland op www.horeca.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens