Afgelopen jaar hebben we een succesvolle lobby gevoerd tegen de btw-verhoging op logies. Helaas is de discussie over het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op logies weer in beeld. We praten je graag bij over de genoemde redenen voor het afschaffen van het verlaagde btw-tarief en waarom wij dit juist een slecht idee vinden. Ook vertellen we je hoe wij het afschaffen van het verlaagde btw-tarief proberen te voorkomen.

Hoe zat het ook alweer?

In het najaar van 2023 werd in twee amendementen op het Belastingplan 2024 voorgesteld om het verlaagde tarief op logies in de omzetbelasting te laten vervallen, waardoor het tarief zou stijgen van 9% naar 21%. In december is dit tijdens een motie op de Najaarsnota 2023 weer geprobeerd. Dit is toen mede door onze lobby niet doorgegaan, maar helaas laait de discussie nu weer op. Lees meer over onze lobby

Redenen voor het afschaffen van het verlaagde btw-tarief

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde partijen het verlaagde btw-tarief willen afschaffen:

  • Stijging wettelijk minimumloon (WML). Een wetsvoorstel voor een extra stijging van het WML per 1 juli met 1,2% is onlangs door de Tweede Kamer aangenomen. Mocht het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komen, wat waarschijnlijk niet doorgaat, dan gaat dit het kabinet ongeveer 850 miljoen euro kosten, omdat enkele uitkeringen zijn gekoppeld aan het WML en daardoor meestijgen. Dat geld moet ergens vandaan komen.
  • Verwacht begrotingstekort en onderhandelingen. Een groep Haagse topambtenaren adviseert om de aankomende kabinetsperiode 17 miljard euro te besparen. Het nieuwe kabinet zal dan niet alleen moeten bezuinigen, maar ook de belastingen moeten verhogen. Ook zijn de financiële onderhandelingen gestart tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Zij hebben in de aanloop naar de verkiezingen allemaal hun eigen beloftes gedaan aan de kiezers , die waarschijnlijk extra geld gaan kosten.

KHN in actie

Wij vinden het verhogen van de btw op logies een slecht idee. Waarom hebben we eerder al eens uitgelegd. We zijn daarom al geruime tijd achter de schermen bezig met een actieve lobby. Zo hebben we aan diverse Tweede Kamerleden een dringende oproep gedaan om het lage btw-tarief voor logies te behouden. Ook hebben we verschillende Kamerleden persoonlijk gesproken om onze zorgen te uiten. Daarnaast leveren we, samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en andere brancheverenigingen, de nodige input aan bij bestuurders en beslissers.

Hoe nu verder?

De komende periode zullen er verschillende momenten zijn waarop het eventueel afschaffen of verhogen van het verlaagde btw-tarief op logies ter sprake kan komen. Wij monitoren permanent de ontwikkelingen in de Tweede Kamer en weten precies waar het onderwerp mogelijk een rol kan gaan spelen en we dus onze boodschap moeten overbrengen.

Zodra de btw op logies niet meer een mogelijke optie is maar een concreet bespreekpunt of voorstel, dan gaan we vanzelfsprekend ook actief de media benaderen. Voor nu kiezen we dus bewust een low profile omdat op dit moment nog geen echte keuzes zijn gemaakt.

Om de lobby zo goed mogelijk te kunnen voeren hebben we speciaal voor dit onderwerp een Public Affairs bureau ingehuurd om samen aan politici, ambtenaren, pers en andere stakeholders te laten zien waarom het lage btw-tarief voor logies behouden moet blijven.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens