Tientallen horecaondernemers uit Amstelveen hebben maandagochtend 2 november 2020 op het Stadsplein via een brandbrief aandacht gevraagd voor de moeilijke situatie waarin zij zich bevinden.

Voorzitter van KHN Amstelland Daan Kroone zegt dat de ondernemers zich veel zorgen maken. "Het zit niet in onze genen om te gaan protesteren, maar we kunnen nu niet anders. De perspectieven blijven uit."

"Normaal gesproken ben je op de werkvloer, achter de schermen, en nu is er gewoon niks", vertelt restaurant eigenaar Teun van Nieuwenhuijsen, "Helemaal omdat het al de tweede golf is. In de eerste golf zetten we met allen de schouders eronder, de boel opfrissen waar mogelijk, maar nu is het echt dood."

Brandbrief
De Amstelveense ondernemers hebben in een brandbrief aan de gemeente hun zorgen geuit. Om het hoofd boven water te kunnen houden, vragen zij hierin onder andere om kwijtschelding van de onroerendzaakbelasting en andere heffingen. "We willen afstel voor heel 2021", zegt Kroone. Ook vragen ze om een tegemoetkoming in de gemaakte kosten voor de coronamaatregelen.

In de brief wordt alvast vooruit gekeken naar de periode dat de maatregelen weer versoepeld mogen worden. Zo willen de ondernemers graag mogelijkheden voor winterterrassen en willen ze graag duidelijke afspraken rond de handhaving door de boa’s. "Boa’s lagen soms in de bosjes of stonden achter bomen. Dat vind ik te ver gaan", zegt Kroone.

De ondernemers richten zich in het bijzonder tot de gemeente, omdat die zich altijd heeft getoond als een meedenkende gesprekspartner. Ze gaan met het college van burgemeesters en wethouders (B en W) in gesprek om te kijken wat de gemeente Amstelveen tijdens en na de coronacrisis voor hen kan betekenen. De brandbrief was een voorschot op dat gesprek.

Burgemeester Tjapko Poppens kon voor het gesprek niet direct toezeggingen doen over financiële tegemoetkomingen. "Ik wil niet alleen in gesprek met de horeca en de gemeente, maar er zijn wel heel veel afhaalmogelijkheden. Dus ik wil alle inwoners oproepen van Amstelveen en ook daarbuiten. Help je locale horeca en zorg dat je afhaalt. We zullen straks kijken wat de wensen zijn van de horeca en of we daar lokaal iets in kunnen betekenen."

De ‘demonstratie’ is volledig volgens de RIVM-richtlijnen verlopen, met behulp van een team dat toezicht hield. Ook werden de ondernemers opgeroepen zich aan de maatregelen te houden en waren er kruisjes op de grond geplaatst, zodat mensen wisten waar ze moesten staan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens