De gemeente Amsterdam is dringend op zoek naar (tijdelijke) locaties voor statushouders/asielzoekers. Wat kun jij als horecaondernemer doen? En hoe zit het met financiële compensatie?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) hebben gevraagd of onze branche een rol kan spelen in de huisvesting van statushouders (en asielzoekers) uit Afghanistan.

  1. Ze zoeken logiesverstrekkers (zowel hotels als vakantieparken) die tijdelijke huisvesting kunnen en willen bieden aan statushouders.
  2. Ook zijn ze op zoek naar beschikbaar bestaand vastgoed, zoals leegstaande (hotel)panden, dat eenvoudig geschikt kan worden gemaakt voor tijdelijke bewoning. Hierbij gaat het in eerste instantie om de huisvesting van statushouders, maar mogelijk ook voor de opvang van asielzoekers. Vanuit de overheid is er zowel interesse om deze panden te kopen, dan wel te huren.

1) Tijdelijke huisvesting - Waar is behoefte aan?

Er wordt vooral gevraagd aan 1 t/m 3 sterrenhotels om een rol te spelen in de tijdelijke huisvesting van statushouders. Indien er geen eigen kookgelegenheid is dan moeten de statushouders ook worden voorzien van eten (ontbijt, lunch en diner) en drinken. Er is per statushouder opvangcapaciteit nodig voor de duur van 3 tot 6 maanden en het aantal onder te brengen vergunninghouders varieert per gemeente.

Financiële compensatie

Op dit moment wordt er door de overheid hard gewerkt aan de invulling van de accommodatieregeling voor de opvang van statushouders en vanuit KHN zijn we nog in gesprek over de vergoeding die ondernemers hiervoor ontvangen.

Op de hoogte blijven?

Heb jij eventueel interesse in het huisvesten van statushouders? En wil je op de hoogte gehouden worden over de voorwaarden en beschikbare vergoeding? Mail dan je gegevens naar communicatie@khn.nl. Je wordt dan zo spoedig mogelijk nader geïnformeerd.

2) Aankoop of huur van vastgoed - Wat voor type vastgoed wordt gezocht?

De Rijksoverheid is op zoek naar vastgoed; hotels, vakantieaccommodaties die te koop of te huur zijn en die geschikt gemaakt kunnen worden voor de huisvesting van statushouders en andere doelgroepen.

Eisen vastgoed

Er is geld om te investeren in vastgoed vanuit de overheid en voor het in korte termijn transformeren van een locatie naar geschikte woonruimte voor onder andere vergunninghouders. Voor de verhuur van vastgoed moet gedacht worden aan een periode van minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar.

Pand te koop of te huur?

Stuur je contactgegevens aan communicatie@khn.nl. Wij brengen je dan in contact met het Rijksvastgoedbedrijf om de mogelijkheden te bespreken.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens