Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels voor het gebruik van gratis wegwerpbekers en -bakjes voor eten en drinken onderweg, afhaal en bezorging. We hebben echter gemerkt dat deze regels nog niet voor iedereen duidelijk zijn. Als horecaondernemer is het essentieel dat je hiervan op de hoogte bent. Daarom hebben we alle belangrijke informatie nogmaals voor je uitgelegd.

Jouw gasten moeten straks gaan betalen voor wegwerpbekers, -bakjes en andere verpakkingen met plastic erin. Als alternatief kunnen ze voor een herbruikbare verpakking kiezen óf hun eigen beker of box meenemen.

Regels voor ondernemers voor afhaal en maaltijdbezorging

Hoe zat het ook alweer? Per 1 juli moet je als ondernemer voldoen aan een van onderstaande opties (of een combinatie van A, B, C):

A. Ja mag wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B
. Je moet de gast een keuze bieden: een herbruikbare beker/verpakking of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs. De meerprijs mag de ondernemer zelf bepalen.
C
. Gasten nemen hun eigen beker of box mee (Bring Your Own (BYO)) of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs.

Om een voorbeeld te noemen: de huidige koffiebekers bevatten een plastic coating om lekken te voorkomen. Er is op dit moment geen alternatief op de markt zonder plastic. Wanneer je deze koffiebekers verkoopt, moet je een extra bedrag rekenen. Daarnaast ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of tegen de gast te zeggen dat hij zijn eigen beker mee mag nemen.

Veelgestelde vragen

Bekijk op deze pagina de veelgestelde vragen over de SUP-wetgeving.

Welke regels gelden er in jouw situatie?

Wil je meer weten over welke regels van toepassing in jouw situatie? Via https://minderwegwerpplastic.nl/ vind je meer informatie. Klik hier om te kiezen welke situatie voor jouw geldt en vind informatie die voor jou van toepassing is. Let er ook op dat sommige plasticvervangers allergenen, zoals gluten, bevatten. Zorg ervoor dat jij en je medewerkers hiervan op de hoogte zijn, zodat jullie gasten met intoleranties goed kunnen infomeren

Voldoe je aan de regelgeving?

Ben je benieuwd of je aan de regelgeving voldoet? Of heb je hulp nodig met het toepassen van de nieuwe regels? Dan is er speciaal voor jou als ondernemer een regelhulp wegwerpplastic, ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met de regelhulp krijg je in drie stappen een advies voor jouw situatie. De regelhulp vind je hier.

Informeer je gasten

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informeert consumenten via de media over de nieuwe regels. Maar jij kunt ook een steentje bijdragen door je gasten actief te informeren. Daarvoor is er een toolkit beschikbaar met verschillende campagnematerialen. Een voorbeeldposter is hieronder te vinden. Deze kun je in je zaak ophangen of op je website plaatsen:

De koffie verander niet

Ga naar de regelhulp

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens