Robèr Willemsen, onze huidige landelijk voorzitter, treedt af vanwege het verstrijken van de termijn in 2023. Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Een toegewijde én sympathieke ondernemer die zich wil inzetten voor het collectief. Iemand met verbindende eigenschappen én een scherpe blik op de horeca van overmorgen.

KHN

Brancheorganisatie KHN bouwt namens 18.000 horecaondernemers en meer dan 250.000 horecamedewerkers aan een sterke horecabranche: nu en in de toekomst! Dat doen we niet alleen landelijk maar zeker ook op lokaal niveau. Met één doel: we willen dat horecaondernemers ruimte krijgen om te kunnen ondernemen en streven naar een toekomstbestendige branche voor onze leden en hun medewerkers. Dat betekent dat we ons inzetten voor belangrijke thema’s als personeel, toerisme, en eerlijk speelveld. Maar ook nieuwe thema’s vragen om aandacht, zoals duurzaam ondernemen en innovatie en digitalisering.

De vereniging KHN wordt landelijk geleid door een bestuur dat inclusief de huidige voorzitter bestaat uit vier KHN-leden, allen ondernemers, die zijn benoemd door de Ledenraad. Het landelijk bestuur ziet toe op de uitvoering van onze ambities en zorgt samen met de KHN-directeur en de ongeveer honderd medewerkers van het bedrijf KHN dat KHN ook de komende jaren een toonaangevende brancheorganisatie is én blijft.

Vacature

KHN zoekt een nieuwe landelijk voorzitter die per 1 januari 2023 het stokje overneemt van de huidige voorzitter Robèr Willemsen. Met ervaren bestuursleden kan hij/zij invulling geven aan de bestaande doelstellingen en is er ruimte om de vereniging met eigen visie en ambitie verder te ontwikkelen.

Over de functie

Als voorzitter ben je het gezicht van KHN binnen en buiten de vereniging. Je bent enthousiast, communicatief sterk, betrokken, krachtig, verantwoordelijk, open en benaderbaar. Je vervult een spilfunctie en verbindt, organiseert en verenigt vanuit je betrokkenheid en passie voor de horeca. Je stuurt het bestuur aan en voert gezamenlijk het meerjarenplan uit. Daarbij heb je te maken met een breed en zeer complex stakeholderveld van onder meer de KHN-leden en lokale en landelijke KHN-bestuursleden, politiek, media en belangenorganisaties. Je bent bij voorkeur zelf (horeca)ondernemer of eindverantwoordelijk voor een horecabedrijf.

Landelijk bestuurslid Saskia Geraeds: “Binnen ons bestuur heerst een ontspannen sfeer. Discussies gaan we niet uit de weg, maar we hebben altijd respect voor elkaars mening.”

Vaardigheden

De belangrijkste vaardigheden waar je als voorzitter van KHN over moet beschikken:

  • Je bent verbindend en gaat voor samenwerking (zowel intern als extern)
  • Je kunt op verschillende niveaus schakelen
  • Je bent een netwerker pur sang en kent je stakeholders
  • Je kunt anderen inspireren en hebt natuurlijk overwicht
  • Je bent communicatief sterk én empathisch
  • Je bent ondernemend en resultaatgericht
  • Je neemt de nodige beslissingen
  • Je kunt strategisch en innovatief denken

Profielschets

Als voorzitter van KHN zet je je gemiddeld zo’n drie dagen per week in voor de vereniging (fysiek en online), waarbij je natuurlijk kunt vertrouwen op de ondersteuning van een sterk bedrijf. Bij de werkzaamheden kun je denken aan werkzaamheden zoals het voorzitten van bestuursvergaderingen, het vertegenwoordigen van KHN in (bestuurlijke) overleggen met de politiek, (lokale) overheden, maar ook organisaties als MKB-NL en VNO-NCW. Natuurlijk ben je er ook (en voornamelijk) voor de leden. Dit betekent dat je ook regelmatig het land ingaat om leden te ontmoeten en met hen de verbinding op te zoeken. Zíj zijn immers KHN.

Onze achterban is zeer divers: man, vrouw, jong, oud, met verschillende (culturele) achtergronden. Onze leden bestaan uit multinationals en de kleine ondernemer met één of twee man personeel en alles daartussenin. Als een echte verbinder kun jij alle partijen samenbrengen en weet je hoe je om moet gaan met belangenconflicten.

Je bent representatief en het visitekaartje van KHN. Dit kan ook betekenen dat je KHN vertegenwoordigt in de (landelijke) media en op belangrijke evenementen, zoals een Horecava of andere branchebijeenkomsten. Je kunt dan fungeren als woordvoerder en de boodschap van KHN inspirerend en overtuigend overbrengen.

Je bent een netwerker en hebt oprechte interesse voor de mens achter de ondernemer. Ook de belangen van stakeholders weet je op waarde te schatten. Je vindt het dan ook belangrijk om in goed in contact te zijn met belangrijke toeleveranciers, politici, verwante brancheorganisaties en verschillende media. Als het nodig is, kun je snel en gefundeerd beslissingen nemen én met overtuigingskracht de koers en strategie bepalen. Je kijkt graag vooruit, bent niet bang voor verandering en je kunt het voortouw nemen als de situatie erom vraagt.

Als voorzitter ontvang je een marktconforme vergoeding.

Over het bestuur

Het landelijk bestuur bestaat uit een voorzitter, een vicevoorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Procedure

Het landelijk bestuur en de Ledenraad hebben een voordrachtcommissie samengesteld voor het begeleiden van de procedure, van sollicitatie tot aan benoeming. Jos van der Vegt (oud-lid landelijk bestuur en o.a. president-commissaris Rotterdam Ahoy) is voorzitter van de voordrachtcommissie. Na een schriftelijke selectie van geschikte kandidaten, worden met deze kandidaten gesprekken gevoerd. Hierna volgen de eventuele voordracht én benoeming door de Ledenraad.

Interesse in deze functie?

Ben jij getriggerd en heb je interesse in deze uitdagende functie? Mail dan jouw motivatie en cv naar voordrachtcommissie@khn.nl vóór 15 september 2022, t.a.v. Jos van der Vegt. Heb je behoefte aan extra informatie? Neem dan vooral contact op met Jos van der Vegt, voorzitter van de voordrachtcommissie via 06 53 88 02 48 of mail naar: voordrachtcommissie@khn.nl. Alle reacties worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Bestuursleden over de functie van voorzitter

Benieuwd wat zo'n functie nu eigenlijk inhoudt? Landelijk Bestuursleden Saskia, Jan Bas en Merijn vertellen je er graag meer over in onderstaande video.

Ben jij de nieuwe voorzitter van KHN?