Booking.com heeft bekendgemaakt dat ze per 1 juli 2024 stoppen met de pariteitsverplichtingen die zij in Nederland hanteren. Dit besluit is genomen om te voldoen aan de Europese Wet inzake digitale markten (DMA). Dit is goed nieuws voor hotels, bed & breakfasts en andere accommodatieverstrekkers.

We hebben in de afgelopen jaren samen met koepelorganisatie HOTREC intensief gelobbyd voor betere Europese (consumenten)wetgeving op dit gebied. Al eerder lieten we weten dat de Europese Commissie Booking.com als poortwachter onder de DMA heeft aangewezen, waardoor zij in de nabije toekomst aan strenge regels moeten voldoen om eerlijkheid en transparantie te garanderen.

Door het afschaffen van deze pariteitsverplichtingen hoeven hotels, bed & breakfasts en andere accommodatieverstrekkers niet langer dezelfde of betere prijzen en voorwaarden op Booking.com aan te bieden dan op hun eigen boekingskanalen. Booking.com benadrukt dat deze wijziging ook geldt voor deelname aan het Genius-programma en het Programma voor Aanbevolen Partners.

Wij verwachten dat Booking.com voor het einde van 2024 ook zal voldoen aan overige voorwaarden, zoals:

  • het toegang bieden tot gegevens die Booking.com verzamelt over hotels.
  • het toestaan dat hoteliers zich kunnen afmelden voor verschillende diensten die ze nu verplicht moeten afnemen.

Wij blijven ons hard maken voor transparantie en eerlijke voorwaarden voor online platforms.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens