De onlinecampagne ‘Laat je niet verleiden door crimineel geld in tijden van crisis’ bereikte meer dan twee derde van de Amsterdamse ondernemers.

Een aantal ondernemers geeft aan benaderd te zijn door ‘foute’ helpers met een financieel aanbod maar deed hiervan geen aangifte. Dit blijkt uit een enquête.

De gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel voerden samen met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) Amsterdam Amstelland in mei en juni een online campagne om ondernemers alert te maken op de risico’s van ondermijning door corona. Via video’s en advertenties werden ondernemers gewezen op signalen en de meldmogelijkheden.

Groot bereik bij ondernemers
De campagne heeft in een periode van drie weken een groot deel van de Amsterdamse ondernemers bereikt: 66 procent van de ondernemers die actief zijn op Facebook tegenover 70 procent op LinkedIn. Dit is gelijk met het totale bereik van de campagne in Amsterdam-Amstelland, namelijk 70 procent van de ondernemers die actief gebruikmaken van social media.

Aanbiedingen van ‘foute’ helpers
Amsterdamse ondernemers kampen door de coronacrisis met financiële problemen. Aan de hand van een korte online enquête werd aan ondernemers gevraagd of zij tijdens de coronacrisis benaderd zijn door mensen die zij niet kennen of vertrouwen voor een geldlening, voor overname van hun bedrijf, of voor het huren van een ruimte in hun bedrijfspand om onbekende reden. Tevens werd gevraagd of de ondernemers een dergelijk aanbod hebben afgeslagen, erop in zijn gegaan en/of ze een melding hebben gedaan.

De bevindingen uit de enquête duiden erop dat er indicaties zijn dat ondernemers worden benaderd door investeerders met verkeerde bedoelingen. Opvallend daarbij is dat niemand daarvan aangifte heeft gedaan. In hoeverre het criminele weldoen zich manifesteert tijdens de coronacrisis ten opzichte van de tijd ervoor zal moeten blijken uit een dieper en omvangrijker vervolgonderzoek van het RIEC.

Wat is ondermijning?
Ondermijning gaat over de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld en vormt een potentieel gevaar voor onder meer de economie. Zo zorgen criminele geldstromen voor een ‘parallelle economie’ waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. Stel dat een ondernemer (die financieel in zwaar weer verkeert) ingaat op een aanbod van een ‘foute’ helper met een lening waaraan een veel te hoge rente is gekoppeld. Op termijn kan de ondernemer de zeggenschap over zijn bedrijf kwijtraken en heeft de foute partij een positie gekregen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens