De versoepelingen per 1 juli bieden voor veel sectoren weer wat ruimte om te ondernemen, maar voor de clubs en nightlifebedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Helaas weten zij nu, twee weken voor 1 september, nog steeds niet waar zij aan toe zijn. De ondernemers van clubs en discotheken moeten steeds via de media vernemen wat hen te wachten staat. Ondanks herhaaldelijke verzoeken, media-aandacht en verschillende ludieke acties door eigenaren en medewerkers van clubs en nightlifebedrijven, wordt er geen enkel gesprek gevoerd, uitleg gegeven of uitzicht geboden. Nachtbelang vraagt namens alle clubs en nightlifebedrijven in Nederland middels een brief aan Minister-president Rutte om duidelijkheid en perspectief.

Veel ondernemers zijn radeloos, en tegelijkertijd ook teleurgesteld in de overheid. Er is geen enkel begrip voor de grote groep getroffenen en ellende die achter de situatie schuil gaat. Jeroen van Broekhoven, een van de initiatiefnemers van Nachtbelang: “Er wordt op geen enkele manier aangegeven waarom wij vrijwel als enige de uitzondering zijn en zonder enig perspectief over wanneer en hoe we eventueel wel open zouden mogen. De ministers laten, ondanks herhaaldelijke verzoeken niets van zich horen. Ze geven niet aan waarom clubs en discotheken niet open kunnen en ook niet wat het perspectief is. Zo ga je in tijden van crisis niet met elkaar om.”

Veilige heropening

De sector heeft een protocol opgesteld, waarin wordt geschetst hoe zij veilig kunnen heropenen: Goede ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck. Zaken die niet worden gewaarborgd tijdens de vele illegale feestjes die nu worden bezocht door jongeren. “Wij kunnen ervoor zorgen dat mensen in een veilige omgeving uitgaan en niet in de illegaliteit”, aldus Van Broekhoven.

Drama in de sector

Om aandacht te vragen voor het drama dat zich in de sector voltrekt en om duidelijkheid te vragen, heeft de sector, vertegenwoordigt in de groep ‘Nachtbelang’, een brief gestuurd naar Rutte. Namens 100 clubs, 4500 bedrijven die in de nachtelijke uren opereren en ongeveer 75.000 medewerkers vragen zij aandacht voor de huidige situatie. Van Broekhoven: “Het is een noodkreet. Er moet nú iets gebeuren.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens