Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de financiële coronasteunpakketten en de algemene ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dinsdagmiddag 10 november 2020 stemde de Kamer over de moties die tijdens deze debatten zijn ingediend. Veel moties, ingediend door de oppositie om de steunmaatregelen voor ondernemers te verbeteren, werden tegengehouden door de coalitiepartijen.

De twee moties die door de hele Tweede Kamer werden gesteund, kwamen van coalitiepartijen VVD en CDA.

Kabinet moet steunpakket actualiseren en strategie delen

De VVD motie verzoekt het kabinet het lopende steunpakket te actualiseren op basis van de nieuwste beperkende maatregelen. Het is niet duidelijk wat deze actualisatie precies in moet houden volgens de indiener van deze motie Thiery Aartsen (VVD). De motie van het CDA verzoekt het kabinet daarnaast om binnen twee maanden met een strategie te komen om de economische en sociale schade van de coronacrisis voor Nederland te beperken. KHN houdt uiteraard nauw in de gaten hoe deze moties door het kabinet worden uitgevoerd en wat daar de resultaten van zullen zijn.

Verworpen moties over verbeteringen steunpakket

Helaas hebben de volgende moties geen meerderheid gekregen:

  • Motie PVV verzoekt de regering de versoberingen en verscherpingen in toegang tot regelingen in het derde NOW, Tozo, TVL steunpakket terug te draaien.
  • Motie Van Haga/Forum voor Democratie verzoekt de regering het advies van het OMT te volgen en te onderzoeken of restaurants (die te onderscheiden zijn van cafés) hun deuren kunnen openen.
  • De moties van 50Plus en SP over het (deels) laten vervallen de partnertoets in de Tozo3-regeling
  • Motie SP verzoekt de regering om voor de volledige looptijd van de NOW3 het vergoedingspercentage van de tegemoetkoming aan bedrijven voor loon doorbetaling vast te stellen op 90% en als voorwaarde op te nemen dat mensen niet ontslagen mogen worden tenzij ze met instemming van werknemersvertegenwoordiging van baan naar baan begeleid worden.

Volgende week opnieuw stemmen over motie Van Haga

Door de geldende coronaregels in het Tweede Kamergebouw staakten dinsdagmiddag de stemmingen over de motie Van Haga en kon de uitslag niet bekend worden gemaakt. Deze motie verzoekt de regering op basis van SBI-codes ook eventcatering, hotelrestaurants en horeca van cultuur, sport en recreatiebedrijven in aanmerking te laten komen voor de aanvullende TVL-subsidie. Volgende week dinsdag wordt er opnieuw over deze motie gestemd. KHN volgt dit uiteraard en houd je op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens