KHN Alkmaar is sinds het begin van de corona-crisis in goed overleg met de gemeente over zaken als lokale financiële steunmaatregelen, handhaving, versoepeling maatregelen en stimuleren economie. Dit doet KHN middels team-vergaderingen met de wethouder en ambtenaren, gesprekken met de burgemeester, diverse mails en brieven.

Bijgaand de reactie op onze laatste brief waarin wij het college vragen om tegemoetkoming in het kwijtschelden van lokale lasten.

De gemeente heeft goed gehoor gegeven aan onze oproep, ondermeer op de volgende punten:

  • Reclamebelasting: in navolging van 2020 wordt ook in het eerste kwartaal van 2021 geen reclamebelasting in rekening gebracht;
  • Precariobelasting voor terrassen: ook de maatregel om geen precario voor terrassen in rekening te brengen is verlengd. In ieder geval tot 1 april 2021. Daarna wordt op basis van de situatie op dat moment opnieuw beoordeeld hoe hiermee om te gaan;
  • Toeristenbelasting: het eerste kwartaal van 2021 wordt geen toeristenbelasting in rekening gebracht. Ook hiervoor geldt dat na 1 april 2021 opnieuw beoordeeld wordt hoe hiermee om te gaan;
  • Geen leges voor eventueel benodigde vergunningen voor een winterterras;
  • Opnieuw tijdelijke uitbreiding van terrassen bij het begin van het nieuwe terrasseizoen (april 2021).

Hieruit blijkt wel dat de gemeente Alkmaar er alles aan doet om de Alkmaarse samenleving, en daarmee ook de Alkmaarse ondernemers, deze moeilijke en onzekere periode zo goed als mogelijk door te laten komen.

Het college van Alkmaar wil ruimte bieden voor de exploitatie van winterterrassen vanaf het moment dat de horeca weer open mag. Vanzelfsprekend binnen de dan geldende regels. Voor de ‘winterterrassen’ zijn uitgangspunten vastgesteld die gedeeld zijn met de horecaondernemers.

Van 1 juni tot 1 november 2020 hebben veel horecaondernemers gebruik gemaakt van de regeling van tijdelijke uitbreiding van terrassen. Indien de situatie bij het begin van het nieuwe terrasseizoen (april 2021) daar aanleiding voor geeft dan ligt een dergelijke regeling weer binnen de mogelijkheden. Vóór het nieuwe terrasseizoen maken we een nieuwe afweging voor deze uitbreiding van de horecaterrassen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens