KHN is voorzichtig positief over de verlenging van de financiële compensatie tot 1 oktober 2021. In het corona-steunpakket van Q3 worden enkele verbeteringen in de nog op te maken afrekeningen NOW vanaf Q4 2020 opgenomen. Hierbij telt de hogere TVL vanaf oktober 2020 en dit jaar bij de afrekening NOW-perioden niet mee als omzet. De TVL komt dan vanaf Q4 2020 direct bij de ondernemer terecht, zonder de NOW-subsidie te beïnvloeden. De verlenging van het steunpakket is noodzakelijk omdat er bij de stappen in het openingsplan van de Rijksoverheid beperkingen op de exploitatie blijven. Dat geldt voor de hele horecabranche, maar in het bijzonder voor Clubs & Nightlife-bedrijven en events. Voor hen is er nog steeds weinig tot geen perspectief. De steunmaatregelen kunnen, indien nodig, na Q3 nog een keer worden verlengd.

Voortzetting steunpakket vanaf 1 juli

Vandaag deed het kabinet uitspraken over het vervolg op de financiële compensatie vanaf 1 juli. KHN heeft de afgelopen periode volop ingezet op voortzetting en versteviging van de pakketten om getroffen horecaondernemers tegemoet te komen.

Zeker nu de verwachting is dat in de horeca per 5 juni alle eet en drinkgelegenheden mét beperkingen ook binnen open mogen en omzetverlies nog langer zal aanhouden, blijft aanvullende steun essentieel voor ondernemingen en daarin werkzame personen. Daarom is het goed dat het kabinet de noodzaak inziet van verlengen en aanpassen van het pakket, inclusief het pas terugbetalen van uitgestelde belastingen vanaf juli 2022.

Grote bedrijven

Voor grote bedrijven of groep van bedrijven die groot zijn wordt vanaf 1 april 2021 het subsidieplafond €1,2 miljoen in plaats van de €0,6 miljoen nu. Dat komt ook tegemoet aan de KHN-wensen om de grote bedrijven of groep bedrijven die samen groot zijn niet teveel achter te stellen ten opzichte van individuele niet-grote bedrijven.

Voor nu kunnen horecaondernemers rekenen op het volgende:

  • De NOW, TVL, TOZO en TONK regelingen worden verlengd met drie maanden, tot 30 september 2021.
  • De TVL-subsidie vanaf oktober 2020 telt niet mee als omzet voor de NOW bij de afrekeningen NOW vanaf Q4 2020. Ook starten die afrekeningen pas in oktober 2021.
  • Ook grote bedrijven zien een verbetering vanaf 1 april 2021. Het subsidieplafond wordt verhoogd van €0,6 tot €1,2 miljoen.
  • Vanaf 1 oktober 2022 moeten uitgestelde belastingafdrachten worden afbetaald. De aflossingsperiode gaat dan van 3 naar 5 jaar.
  • Doordat bij het versoepelen weer omzet kan worden behaald, is er minder omzetverlies en valt de subsidie vanuit NOW of TVL ook lager uit; ‘het ademt mee’, aldus het Kabinet.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De afgelopen periode heeft KHN keihard gelobbyd voor de voortzetting en versteviging van de pakketten. Ik ben blij dat met de, vandaag aangekondigde, maatregelen er ook voor de komende periode perspectief wordt geboden voor de sector. Ik vertrouw er op dat het kabinet zo snel mogelijk met praktische en werkbare oplossingen komt, om de maatregelen zo snel mogelijk te implementeren.”

Waar zet KHN de komende periode op in?

Er ontbreekt nog een hardheidsclausule op de referentieperiode voor de TVL als de keuze tussen Q3 2020 en Q2 2019 geen uitkomst biedt. Daar zal nog een voorziening voor moeten komen.

Daarnaast heeft KHN de afgelopen periode met een proactief Corona Herstelplan ingezet op een concreet plan voor ná corona. In dit plan heeft KHN beschreven wat er op de korte en middellange termijn nodig is om de horeca toekomstperspectief te bieden. Dat is ook relevant voor de kabinetsformatie. KHN blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige horecabranche.

Meer weten?

Check de website van de Rijksoverheid:Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens