Donderdag 24 juni 2021 vond het laatste coronadebat van dit parlementaire jaar plaats. Vanaf 9 juli gaat de Tweede Kamer met zomerreces. KHN heeft de Kamerleden van input voorzien op de punten: het loslaten van de 1,5 meter, toegangsbewijzen voor een dag, de testcapaciteit voor toegangsbewijzen en het coronaherstel. Deze punten, behalve coronaherstel, kwamen allemaal terug in het debat.

Testcapaciteit voor toegangsbewijzen onvoldoende

KHN heeft bij de Kamerleden haar zorgen geuit over de testcapaciteit voor toegangsbewijzen (Testen voor Toegang). Is het netwerk van Stichting Open Nederland wel voldoende opgeschaald straks? Hoe zit het met de capaciteit en is de reisduur in te veel gevallen niet te lang? Kan er niet gewerkt worden met mobiele teststraten in of in de buurt van de grote uitgaansgebieden?

Het CDA heeft deze vragen ingebracht en vraagt de minister om mobiele toegangstestbussen voor in uitgaansgebieden en rond evenementen. Ook heeft het CDA aan het einde van het debat een motie ingediend met het verzoek aan het kabinet om in overleg te gaan met de Stichting Open Nederland én de evenementen- en uitgaanssector om toegangstesten zo toegankelijk mogelijk te organiseren, en daarbij ook de mogelijkheid van mobiele toegangstestlocaties mee te nemen! Deze motie is mede ingediend door VVD, ChristenUnie en D66, waardoor we nu al weten dat er een meerderheid is en dat het kabinet ermee aan de slag moet.

Toegangsbewijzen voor een dag

Op dit moment is het niet mogelijk om ‘op dezelfde dag’ eerst te werken zonder toegangsbewijzen en dan later met toegangsbewijzen. Een keuze moet dus voor 24 uur aaneengesloten gelden. KHN pleit ervoor dat beide mogelijkheden wel op één dag kunnen, bijvoorbeeld door een uur ‘tussenpauze’ waarbinnen goed schoongemaakt wordt. Dan kun je dus bijvoorbeeld overdag 1,5m-bedrijf zijn. En later op de avond alleen gaan werken met coronatoegangsbewijzen.

D66 en het CDA hebben het pleidooi van KHN meegenomen in hun debatinbreng en vragen de minister om de split gedurende de dag mogelijk te maken is. Minister De Jonge reageerde afwijzend, volgens de minister is de keuze per dag vanwege de handhaafbaarheid noodzakelijk.

Zo snel mogelijk van 1,5 meter af

Pas op 13 augustus wordt een besluit genomen over het wel/niet loslaten van de 1,5 meter. Tussen besluit en het inwerking treden van een nieuwe regel moet dan nog minimaal een week zitten. Dat betekent dat het nog twee maanden gaat duren voordat de 1,5 meter er af gaat. KHN vindt dat dit sneller moet kunnen. De PVV en de groep Van Haga kunnen zich hierin vinden en vinden zelfs dat er vandaag gestopt kan worden met de 1,5 meter. Minister De Jonge reageerde daarop dat het kabinet wil wachten tot medio augustus, omdat nu nog niet voldoende mensen volledig gevaccineerd zijn en men wil voorkomen dat de Delta-variant te snel te veel ruimte krijgt. Ook het OMT heeft geadviseerd de 1,5 meter nu niet los te laten.

PVV en Van Haga hebben een motie ingediend om de 1,5m direct los te laten, maar deze lijkt weinig kans van slagen te hebben.

Dinsdag 29 juni stemt de Tweede Kamer over alle ingediende moties.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens