Op 26 mei was het ‘International Chardonnay Day’. De hoogste tijd om een van ‘s werelds meest populaire en meest aangeplante druiven in het zonnetje te zetten. Welke Chardonnay mag niet ontbreken op jouw menukaart? En met welke wijn-spijscombinatie(s) kun je jouw gasten deze zomer verrassen? Dit zijn de favoriete Chardonnays van top-sommeliers.

Wat is jouw favoriete Chardonnay, met welke reden én waar koop je die?

Isabel van Bueren - Sommelier bij Restaurant In den Doofpot
“Een Chardonnay uit de Jura van mijn favoriete wijndomein Domaine JF Ganevat Cuvée Les Chamois du Paradis. Een wijn die mij altijd kippenvel bezorgt door zijn diepe zuren, rijke aroma’s en lichte oxidatieve tonen. Verkrijgbaar bij Smaragd Wijnen of Vinoblesse.”

Jan-Jaap Altenburg - Hoofd Sommelier bij Restaurant Maeve
Kiezen is bijna onmogelijk, maar als ik dan toch iets moet kiezen dan ga ik voor Champagne. En specifiek de Blanc de Blancs van Charles Heidsieck. Dit is Chardonnay die álles waarmaakt; elegant, verfijnd, complex, rijk en geweldig doordrinkbaar. Persoonlijk heb ik het idee dat Blanc de Blancs een beetje een modeverschijnsel is. Maar wanneer het goed gemaakt is, is er eigenlijk geen andere wijn op aarde in de vorm van Chardonnay die ik liever drink dan Champagne. Verkrijgbaar via Les Généreux.”

Nadien de Visser - Eigenaar van Le Club des Vins Wijnblog, wijncursussen, wijnproeverijen
Oké, Jan-Jaap had ook al bubbels, dus ik mag niet nog een keer voor Champagne gaan. Maar ik ga dan toch voor de ‘next best thing’, namelijk ‘English sparkling wine’. Wist je dat Zuid-Engeland tegenwoordig hetzelfde klimaat heeft als de Champagnestreek in de jaren negentig? En dat het terroir veel overeenkomsten vertoont met de Champagne, oftewel de krijtstenen rotsen van Dover? Maar ook de druiven en de prijs (vooral door de Brexit) zijn hetzelfde. Daarom kies ik voor de Nyetimber Blanc de Blancs. Alles in deze wijn ademt Champagne maar dan gemaakt door Britten. Dit is geweldig, complex en bovenal kun je hier mensen écht mee verrassen. Verkrijgbaar bij Residence Wijnen of de Gouden Ton.”

Jan-Jaap en Nadien

Bram Faber - Sommelier bij Oonivoo Winespired & Oonivoo Wines & More
DeMorgenzon Stellenbosch DMZ Chardonnay uit Zuid-Afrika. Een heerlijk zacht en toegankelijk glas uit Stellenbosch. Hogere wijngaarden voor verfrissing, 75% gerijpt in hout voor meer romigheid en toast/vanille. Ideaal bij een visje of een vegetarisch gerecht van de barbecue of goed gekoeld lekker bij de borrel. Verkrijgbaar bij Wijnwinkel Oonivoo.”

Met welke Chardonnay kunnen ondernemers hun menukaart opleuken?

Isabel van Bueren - Sommelier bij Restaurant In den doofpot
“Ik ben van mening dat iedere wijnkaart een Chardonnay moet hebben. Voor ieder concept is er een Chardonnay die aansluit. Zorg altijd voor een Chardonnay die veel primaire tonen heeft én een Chardonnay met bijvoorbeeld vanille-, brioche- en kamille-tonen. Een betaalbare Bourgogne mag nooit ontbreken. Bijvoorbeeld de prachtige Montagny 1er cru 2018 Domaine de la Tour, verkrijgbaar bij Sanders Wijnkopers.”

Isabel

Nadien de Visser - Eigenaar van Le Club des Vins - Wijnblog, wijncursussen, wijnproeverijen
“Chardonnay is een van de bekendste druiven in de wereld met de Bourgogne als absolute bakermat. Maar door toenemende vraag, voorjaarsvorst en extremen in het klimaat, zijn we toch geneigd op zoek te gaan naar alternatieve wijnregio’s waar deze druif ook uitstekend gedijt. Wat te denken van Norman Hardie uit Canada; een echte cool climate Chardonnay waarvan de wijnranken staan aangeplant aan de voet van Lake Ontario. Dit is de ‘next best thing’.

Of een van Jan-Jaap zijn favoriete wijnlanden: Zuid-Afrika. Iedereen denkt bij Zuid-Afrika vaak aan een warm klimaat. Maar als je eenmaal in Zuid-Afrika bent geweest, weet je dat dit een land is waar je met een half uur tot een uur rijden in een totaal ander (micro)klimaat terecht kunt komen. Een mooi voorbeeld is Elgin, een van de koelste regio’s van Zuid-Afrika op slechts 45 minuten rijden van Kaapstad. Hier vind je Richard Kershaw - Master of Wine - die een van de mooiste Chardonnays van het land maakt. Maar ook Wijngaard Iona - gelegen met de hoogste wijngaarden uit deze regio én daarmee de koelste wijngaard van Zuid-Afrika - maakt een hele mooie instap Chardonnay de Monopole.

Kortom, zoek naar een spannende Chardonnay uit regio’s waarvan je het niet verwacht. Want ook het klimaat in ons eigen kikkerlandje leent zich inmiddels uitstekend voor deze druif. Kijk maar de Chardonnay van de Wijngaardsberg uit Limburg, of de Chardonnay van de Nonnen van het Sint Catharinadal Klooster uit Oosterhout Brabant. Ik denk dat je gasten hier nog meer mee kunt verrassen, juist omdat het van eigen bodem komt. Ook de bubbels op basis van Chardonany van Landgoed Heenwerf en Domein Holset zijn kwalitatief echt waanzinnig goed. Jan-Jaap heeft zelf zijn eigen wijn gemaakt bij Domein Holset, en schenkt nu als huisaperitief bij Restaruant Maeve (Utrecht) de bubbel van Landgoed Heenwerf. Kortom, kijk eens wat er dichterbij huis gebeurt.”

Bram Faber - Sommelier bij Oonivoo Winespired & Oonivoo Wines & More
“Ik denk dat je als horecaondernemer nu goed in moet spelen op de tekorten in Europese witte wijnen (dus niet alleen Chardonnay), door met wijnen uit de nieuwe wereld of andere onbekende gebieden voor Chardonnay te werken. Denk hierbij aan een Cantine Due Palme Salento Levro Chardonnay 2021, afkomstig uit Apulië (Italië); een wijnregio die sterk in opkomst is. Verkrijgbaar bij Wijnwinkel Oonivoo.”

Welke wijn-spijscombinatie (met Chardonnay uiteraard) is jouw grote favoriet?

Isabel van Bueren - Sommelier bij Restaurant In den Doofpot
“Licht gerookte beekforel met aardappel bereidingen, groene kruiden en schuim van beenmerg. Daarbij drink je een Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay Blauw uit België, verkrijgbaar bij Wijninport J. Bart.”

Jan-Jaap Altenburg - Hoofd Sommelier bij Restaurant Maeve & Nadien de Visser - Eigenaar van Le Club des Vins Wijnblog, wijncursussen, wijnproeverijen
“Door onze podcast zijn we vaak samen op pad. Daarom drinken we ook vaak samen mooie wijnen, uiteraard in combinatie met eten. Een van de mooiste wijn-spijscombinaties met Chardonnay die we samen hebben mogen proeven, was eigenlijk ontzettend klassiek. En vaak zijn klassiekers niet voor niet klassiekers. Dit was de Vincent Dauvissat Chablís Premier Cru 1996: Chardonnay in zijn meest pure vorm. Hierbij aten we een simpel stukje vis met beurre blanc saus. Soms is wijnspijs zo simpel, en meer hadden we dan ook niet nodig. Een geweldig gerijpte Chablis met een romige rijke saus, je kon ons wegdragen. LETTERLIJK.”

Bram Faber - Sommelier bij Oonivoo Winespired & Oonivoo Wines & More
“Op dit moment serveren we bij Restaurant Oonivoo een klassieke wijn-spijscombinatie met een hele pure wijn en mooie pure smaken in het gerecht, namelijk gebakken zeeduivel met morilles, aardappel mousseline, doperwten, basilicumolie en beurre blanc. Dit serveren we met de Domaine La Soufrandise Pouilly-Fuissé 2019 Vieilles Vignes: een super elegante Chardonnay van oude stokken voor concentratie en fruit en twaalf maanden houtrijping. Alsof je een Premier Cru uit de Côtes de Beaune drinkt, maar dan voor een zachter prijsje!”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens