Een echt goede pasta is veel dingen. Het is comfort food ten top, het is een culinair hoogstandje met de juiste ingrediënten, het is zoveel meer dan de doorgewinterde Bolognese. Met zorg en liefde is pasta het meest veelzijdige product in elke professionele keuken en dat moet gevierd worden. Zeker als het 25 oktober Wereld Pastadag is. Hoe je dat doet? De laatste trends in pasta afkijken bij chefs, trendwatchers en pastagrootheden.

1. Pasta als kunstwerk

Volg de Pastaman Mateo Zielonka en je weet dat er zoveel meer kan, het voelt bijna als kunst. De pasta is het doek en wat je ermee doet is het kunstwerk. Het zorgt voor een oogstrelend mooi bord op tafel. Een patroon in de spaghetti of een kunstig afgewerkte tortelline. Creatief met huisgemaakte pasta is het credo.

2. De authentieke keuken

In de keuken wordt het steeds belangrijker om de ingrediënten het werk laten doen in een gerecht. Te ingewikkelde receptuur is op zijn retour en de authentieke keuken is in opkomst. Grote takken met verse kruiden, aan tafel geraspte brokken Parmezaan en goede olijfolie. Gasten waarderen authenticiteit in de bereidingswijze steeds meer. Een trend die in 2022 alleen maar groter wordt.

3. Vegan en vegetarisch

Ook onder pasta maakt de vegan en plantaardige beweging een opmars. Ons favoriete deeg is niet alleen uitermate geschikt in een vegetarisch gerecht, maar is ook smaakvol met een vegan maakwijze. De experts weten zonder ei een smakelijke pasta te produceren en leveren daarmee hét bewijs dat je ook zonder kan.

4. Op de mediterranean manier

Groente, vis en zeevruchten gecombineerd met volkorenpasta. Mensen kiezen steeds meer voor een manier van eten zonder toegevoegde stoffen. Wat dacht je van huisgemaakte tagliatelle met een pesto van boerenkool en een bol romige burrata? Simpel, puur en verrukkelijk. Precies zoals gasten anno 2021 en ook volgend jaar steeds liever eten. Chef-kok Ruben van Italiaans restaurant Viviamo is het hier roerend mee eens: “Het is belangrijk om met de allerbeste ingrediënten te werken, dan smaakt het altijd naar meer.”

5. Pasta uit andere keukens

Een goede pasta is heus niet voorbehouden aan Italiaanse restaurants. Zo gebruiken ze in de Japanse keuken graag de techniek van Italianen om pasta te drogen, maar geven ze er een eigen twist aan. Net als dat de Grieken al lang, lang geleden het deeg implementeerden in lokale gerechten als pastitsio en giouvetsi. Het is dan ook geen gekke ontwikkeling dat pasta steeds vaker als ingrediënt gebruikt wordt in andere keukens, want pasta is misschien wel het meeste reislustige ingrediënt ter wereld blijkt uit onderzoek van trendwatchers.

Oké, basta! Pasta is simpelweg het gerecht dat een plaats op de menukaart verdiend.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens