Wat maakt een biertje écht goed getapt? Volgens Eric de Kock is aandacht het belangrijkste ingrediënt. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter de Stichting Tapwedstrijden, die inmiddels de krachten heeft gebundeld met KHN. Hij deelt zijn beste tips voor het perfecte biertje én vertelt waarom goed tappen meer is dan alleen techniek.
De liefde voor het vak ontstond al vroeg: “Mijn tapcarrière begon op m’n zeventiende achter de bar van café Walzicht in Woerden”, blikt Eric terug. Zijn werkgever Leo Oostveen hechtte veel waarde aan goed tappen en nam hem vanaf dag één mee naar tapwedstrijden. “We deden beiden individueel en als team mee. Mijn liefde voor bier tappen was daarmee geboren. Zelf heb ik een aantal keer in de landelijke finale gestaan. Ik ben op de vijfde plaats blijven steken, maar mijn passie voor perfect getapt bier is nooit meer weggegaan.” Toen Eric later café Walzicht overnam, gaf hij dat enthousiasme weer door: “Ik nam mijn medewerkers op mijn beurt mee naar tapwedstrijden.”
Volgens Eric is een perfect biertje tappen geen hogere wiskunde, maar draait het vooral om aandacht. “De brouwers zorgen voor een topproduct. Tapinstallaties zijn over het algemeen van topkwaliteit en worden goed onderhouden. Jij hoeft alleen nog op de juiste manier te tappen en uit te serveren.”
Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. “De belangrijkste tip: zorg voor een koud, gespoeld en schoon glas”, zegt Eric. “Tap deze in één keer vol en schuim één keer af om zo de belangrijke schuimkraag te behouden.” En dan komt het aan op gastvrijheid en beleving: “Ook het uitserveren is onderdeel van het geheel. Doe dit alles met passie, trots en plezier, en de gast zal je dankbaar zijn.”
Hoewel speciaalbier populair is, blijft Eric zelf trouw aan de klassieker: “Ik ben een echte pilsdrinker. Ze noemen het een ‘gewoon’ biertje, maar voor mij is het ‘t meest speciale biertje dat er te krijgen is. Met slechts vier ingrediënten zó’n topproduct brouwen is iets magisch en wonderlijks. Daar kan geen ander bier aan tippen.” Voor Eric draait het niet om een specifiek merk: “Qua merk heb ik geen voorkeur, zolang er de juiste aandacht aan wordt geschonken.”
Wat begon met het motiveren van zijn eigen team, groeide uit tot een veel bredere missie. Eric wilde zijn passie voor goed tappen niet alleen overbrengen op zijn medewerkers, maar op de hele branche. Daarom is hij zich gaan inzetten voor de Tapwedstrijden. “Deze wedstrijden bestaan al sinds 1953 en werden altijd door het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) georganiseerd”, vertelt Eric. “Het doel was om – vaak - jonge medewerkers te enthousiasmeren voor het juist tappen van bier tijdens een gezellige en spannende tapwedstrijd. Daar leer je een stuk vakmanschap op een manier die ook nog eens leuk is!”
Toen het CBK in 2009 stopte, besloten Eric en vijf collega-ondernemers om de traditie voort te zetten. “We vonden het veel te waardevol om te laten verdwijnen. Daarom hebben we de Stichting Tapwedstrijden opgericht en het NK Biertappen nieuw leven ingeblazen.” Sinds 2010 wordt de landelijke finale gehouden op de Horecava, met daarnaast tientallen voorrondes in het hele land.
Dit jaar is een bijzonder jaar, vertelt Eric: “De Stichting Tapwedstrijden vond na veertien jaar dat de Tapwedstrijden toe waren aan een nieuwe stap. Een stap die moet leiden tot een nog betere invulling.” De samenwerking met KHN was dan ook een logische keuze. “Op de Horecava is de overgang naar KHN bekendgemaakt. Een deel van het bestuur is opgegaan in de nieuwe KHN Commissie Tapwedstrijden. Zo bundelen we onze krachten om de tapwedstrijden nog verder uit te laten groeien tot de spannendste vakwedstrijd van Nederland.”
Wil jij ook meedoen aan een tapwedstrijd? Kijk of er een wedstrijd is bij jou in de buurt. Zelf een wedstrijd organiseren? Bekijk de flyer voor alle informatie over de KHN Tapwedstrijden in 2025 – inclusief wedstrijdvormen, kosten en hoe je zelf een wedstrijd organiseert.
Foto: Marlies Wessels