De lente is begonnen! De zon schijnt en we zien weer overal gasten op de terrassen. De meeste coronaregels zijn van de baan. Gelukkig, we gaan weer terug naar normaal. Maar ook dan gelden er regels.

In onderstaand bericht informeert de gemeente Maastricht je over een aantal regels die gelden ten aanzien van terrassen. Houd je aan deze regels (en alle andere regels). De gemeente Maastricht geeft aan dat je anders het risico loopt dat erop gehandhaafd wordt.

Terras enkel binnen vergunningsgrenzen

In coronatijd is het verplicht geweest om de 1,5 meter afstand te houden. Om het verlies aan zitplaatsen door deze 1,5 meter te compenseren, zijn tijdelijke uitbreidingen van terrassen toegestaan. De zogenaamde coronaterrassen. Nu de 1,5 meter afstandseis is komen te vervallen, is het niet meer toegestaan om deze terrasuitbreiding te plaatsen. Alleen het terras dat vergund is, mag worden uitgezet. In jouw terrasvergunning kun je lezen wat is vergund en in de terrastekening kunt u zien wat de terrasgrenzen zijn. Ook looppaden tussen gevel- en straatterrassen moeten net zoals vóór coronatijd toegankelijk zijn. Het plaatsen van plantenbakken, menuborden, schotten of andere voorwerpen staan binnen het vergunde terrasoppervlak.

Terrasverwarming niet toegestaan

In de coronatijd is buitenverblijf extra aangenaam gemaakt door terrasverwarming toe te staan tot 21 maart 2022. Nu de lente is aangebroken en de zon schijnt is terrasverwarming op de straat- en pleinterrassen niet meer toegestaan.

Geen afbakening van het terras

Het is niet toegestaan om het terras af te bakenen door bijvoorbeeld plantenbakken of paaltjes met koorden ertussen. Een terras bevindt zich in de openbare ruimte en is toegankelijk voor iedereen. In coronatijd is het nodig geweest om QR-codes en ID-bewijzen te controleren van mensen die het terras bezochten. Daarom is toen toegestaan dat het terras werd afgebakend. Nu de controle van QR en ID van de baan is, is afbakening niet meer toegestaan.

Schoonhouden terras

De horecaondernemer houdt het terras schoon en is verantwoordelijk voor het opruimen van zwerfafval afkomstig van het terras en de horeca inrichting binnen een straal van 25 meter. Dat betekent dat het afval niet de openbare ruimte ingeblazen of geveegd mag worden.

De Uitvoeringsregels terrassen met daarin alle regels met betrekking tot terrassen, vind je op de website van Overheid.nl Gemeenteblad van Maastricht - Uitvoeringsregels Terrassen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens