De onvergetelijke Kookclub (initiatief van Alzheimer Nederland) is dringend op zoek naar een (leermeester-)kok die dit belangrijke project op vrijwilligersbasis in Maastricht wil ondersteunen.

De onvergetelijke kookclub in Maastricht
De Onvergetelijke Kookclub is een initiatief van Alzheimer Nederland naar aanleiding van het succes van de tv-serie Restaurant Misverstand. Sinds juni 2022 organiseren vrijwilligers van de regionale Alzheimer afdeling dit tien keer per jaar op de derde woensdag van de maand (niet in augustus en december) in het Trefcentrum Wittevrouwenveld. Het is een plek waar mensen met dementie én hun mantelzorgers zelf aan de slag gaan om een eenvoudig, maar heerlijk drie-gangen diner te bereiden en daarna samen te eten. Mee blijven doen en onder de mensen blijven is voor deze groep van levensbelang.

Onze vrijwilligers, de meeste zijn ervaringsdeskundigen, ontvangen de deelnemers, fungeren als vraagbaak en ondersteunen bij activiteiten. Het sociale belang van deze activiteit voor de doelgroep is groot. Het ontmoeten van lotgenoten staat centraal. Mensen met dementie willen graag nog deelnemen aan het dagelijkse leven en zich verbonden voelen met hun naasten. Zij voelen zich gelukkiger als ze actief betrokken worden, wat het ziekteproces kan vertragen waardoor de symptomen van dementie minder snel toeslaan. Mantelzorgers voelen zich vaak alleen en kunnen hier andere mantelzorgers op een ongedwongen manier ontmoeten.

De kookbijeenkomst in de praktijk
Wij werken met een kok die niet alleen vakbekwaam is, maar bovenal affiniteit heeft met de beperkingen van de doelgroep; hun aanwijzingen geeft maar het niet uit handen neemt. Samen met de vrijwilligers zorgt hij dat eventuele stressvolle voorbereidingen al zijn gedaan voordat de duo’s aankomen. Na aankomst worden deze in teams verdeeld. Daarna volgt een briefing door de kok en beginnen de teams met de werkzaamheden die bestaan uit het bereiden van het diner, het dekken van de tafels, bloem[1]schikken, kaarsen aansteken, brood snijden, last minute werkzaamheden in de keuken, het opmaken van de borden en het daadwerkelijke uitserveren en opruimen. Men kookt voor en serveert aan elkaar, maar uiteindelijk eindigt iedereen tegelijk aan tafel om samen lekker te eten.

Meedoen en trots zijn op jezelf omdat je een bijdrage hebt geleverd aan het geheel, staan centraal.

De vraag
De onvergetelijke kookclub is dringend op zoek naar een (leermeester-)kok die dit belangrijke project op vrijwilligersbasis wil ondersteunen. De huidige locatie Wittevrouwenveld met een semi-professionele keuken kan worden aangehouden, maar is niet bindend. Wél belangrijk is een locatie in Maastricht. Verder is ook de woensdag niet bindend. Het kan bijvoorbeeld ook een maandag of dinsdag zijn.

Ben jij of ken jij iemand die deze ondersteuning kan en wil bieden neem dan contact op met:

Dhr. Loek Groenendijk
l.groenendijk@alzheimervrijwilligers.nl
06 34 41 68 44

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens