Drie dagen na de opening brak er brand uit in de horecazaak van Xiang Tran. “Dankzij KHN Verzekeringen kon ik een week later weer open. Het was een hele geruststelling dat ik goed verzekerd ben”, zegt de eigenaar van 55DEGREES.

Vrijdag 4 maart 2022, 01.00 uur in de vroege ochtend. Xiang Tran is een blij mens, hij kijkt tevreden terug op de eerste drie dagen na de opening van zijn restaurant 55DEGREES aan het Arnhemse Jansplein. Na opnieuw een drukke dag zijn de gasten naar huis en praat Xiang na met zijn personeel. Dan slaat de stemming om.

Wasdroger

“Ik werd naar de keuken geroepen omdat iemand een brandlucht rook. In de keuken was niets te zien, maar toen ik de trap afliep zag ik rook uit de kelder komen. Er was kortsluiting ontstaan in de wasdroger. Ik riep dat de brandweer gebeld moest worden en dat iedereen het pand moest verlaten. Zelf probeerde ik de smeulende wasdroger te blussen, maar dat bleek tevergeefs. Toen er vlammen kwamen heb ik de kelder snel hermetisch afgesloten en ben ik naar buiten gerend.”

Xiang stond amper op straat of hij hoorde een enorme knal. “Ik heb veel geluk gehad.” Terwijl de razendsnel gearriveerde brandweer de brand bluste, voelde Xiang onmacht, paniek en stress. “De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik maakte mij zorgen om de gezondheid van mijn medewerkers en de toekomst van mijn bedrijf. Hoe lang zouden we dicht zijn? Ik dacht ook al snel aan mijn verzekeringen. Ik wilde weten of de brandschade gedekt was en belde Guido.”

Gemiste oproepen

“Ik zag 's ochtends vroeg allerlei gemiste oproepen van Xiang en dacht: hier is iets niet goed gegaan”, vertelt Guido Robertz, adviseur van KHN Verzekeringen. Hij ging dezelfde dag nog bij hem langs. “Dat deed ik met een gerust hart, want in mijn vak houd je rekening met dit soort incidenten. Ik wist dat Xiang goed verzekerd was, dat hadden we enkele dagen eerder tenslotte goed geregeld.”

Xiang had zijn verzekeringen in eerste instantie zelf afgesloten, via de website van Centraal Beheer en een telefonisch consult met één van hun medewerkers. Toen de premies vlak voor de opening van zijn restaurant werden verhoogd, wees een vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland hem op de ledenvoordelen. Ook kreeg hij de contactgegevens van Guido. Op 26 februari, vier dagen voordat 55DEGREES werd geopend, kwam het tot een afspraak tussen beide mannen. “Het was een vriendelijk en persoonlijk gesprek. Bij Centraal Beheer kreeg ik nauwelijks uitleg, het gaf vertrouwen dat Guido al mijn vragen kon beantwoorden. En ik zag dat de premie best veel scheelde”, zegt Xiang.

Second opinion

Dat de totale jaarlijkse verzekeringspremie die hij aan KHN Verzekeringen moet betalen uiteindelijk hoger is, kan Guido eenvoudig verklaren. “We doen altijd een premievergelijking én een second opinion. De verzekeringen die Xiang al had voor bedrijfsaansprakelijkheid, inventaris, huurdersbelang en glas konden wij bijna 20% goedkoper aanbieden. Tegelijkertijd constateerden we dat de verzekerde bedragen voor inventaris en huurdersbelang veel te laag waren. Ook ontbraken een aantal essentiële verzekeringen, zoals die voor bedrijfsschade, voorraad, elektronica, geld en een wettelijk verplichte arbodienst.”

Op 1 maart kreeg Xiang de bevestiging dat de verzekeringen die hij nodig had in voorlopige dekking waren genomen. Een inspecteur van Nationale-Nederlanden constateerde dat Guido's inschatting van de risico's en preventiemaatregelen juist was. “Een tweede inspectie door de verzekeraar is één van de onderdelen in onze aanpak waarmee wij zekerheid inbouwen”, vertelt Guido. “Bij een brand zijn twee dingen van belang: voldoe je als horecaondernemer aan de preventie-eisen, zoals een NEN-keuring Scope 10, en zijn de verzekerde bedragen juist. Een horecaondernemer wil zijn klanten ontzorgen door ze een fijne middag of avond te bezorgen. Wij zijn erin gespecialiseerd om hen zorgen weg te nemen met een goed verzekeringspakket en de juiste hulp áls er sprake is van schade.”

Snelle afhandeling

Xiang was blij met de snelle afhandeling van de schade. “Guido ging voortvarend aan de slag, hij maakte direct duidelijk welke stappen we gingen zetten. Een week na de brand kon mijn restaurant weer open. Dat ik op tijd ben overgestapt naar KHN Verzekeringen, heeft mij veel hoofdpijn bespaard. Want nadat één van mijn medewerkers binnen enkele weken uitviel met een burn-out, had ik ook de meeverzekerde arbodienst al snel nodig. Het is een hele geruststelling dat ik nu goed verzekerd ben.”

Als lid van KHN kun je profiteren van producten en diensten van zorgvuldig geselecteerde partners. Zij zijn uitgekozen omdat ze voordelig zijn én de best kwaliteit bieden.