Vanaf 1 juni om stipt 12.00 uur gaan de terrassen in de stad weer open. Dat zal voor veel mensen een heerlijk moment zijn. Zij kunnen weer eens lekker wat drinken en eten op een fijne plek in de stad. De horecaondernemers staan te popelen om hun deuren weer te mogen openen.

Onder bepaalde voorwaarden mogen horecaondernemers bovendien hun terras tijdelijk vergroten. Er geldt voor het terras buiten geen maximum aantal bezoekers. Wel moet iedereen aan een tafeltje zitten en geldt de 1.5 meter afstand voor bezoekers die geen gezin vormen. Voor ondernemers is het natuurlijk enorm puzzelen. Gaat het passen? De gemeente is bereid om creatief en flexibel om te gaan met verzoeken van ondernemers voor uitbreiding van hun terras. Er gelden hiervoor nieuwe, tijdelijke regels. Die zorgen ervoor dat het veilig gebeurt en dat er genoeg ruimte overblijft voor voetgangers, fietsers en ander verkeer. Ook houdt de gemeente rekening met belangen van de omwonenden.

Tijdelijke terrasuitbreiding
De gemeente denkt erover om de verruiming van de terrassen op een aantal plekken toe te staan. Bijvoorbeeld op pleinen, dekschuiten, langs kades, op parkeervakken en brugvleugels en voor de gevel van naastgelegen panden, als de eigenaar toestemming geeft. Ook mogen ondernemers uitgiftekasten, uitgiftepunten, mobiele tappunten en ijskasten plaatsen. Om ook bij heet weer of juist bij koeler of regenachtig zomerweer gasten op het terras te kunnen verwelkomen, mogen zij parasols en parasols met terrasverwarming neerzetten. De verruiming van de terrasregels is tijdelijk en geldt tot het einde van het terrasseizoen: 31 oktober 2020. Tussentijdse wijziging, aanpassing en intrekking van de tijdelijke vergunning is mogelijk. Als bijvoorbeeld blijkt dat voetgangers toch meer ruimte nodig hebben, kan dat zorgen voor een aanpassing van de regels.
Voor een overzicht van alle regels zie de bijlage: beleidsregels tijdelijke terrasuitbreiding

Aanvraag terrasuitbreiding
Horecaondernemers kunnen een verzoek voor terrasuitbreiding indienen bij het vergunningenloket van hun stadsdeel. Omdat 1 juni al dichtbij is worden deze verzoeken met spoed behandeld. Hoe simpeler de aanvraag en hoe compleet mogelijk des te sneller kan de besluitvorming plaatsvinden. Het is een feit dat hier mogelijk wel enkele dagen overheen gaan en niet iedereen een vergunning voor 1 juni zal hebben.

Om snelle afhandeling te kunnen garanderen is het aan te raden je plan zelf kritisch te toetsen aan de richtlijnen. Voeg daarom altijd een duidelijke tekening op schaal toe (mag je zelf maken) en toon aan met een schriftelijke verklaring dat de directe buren akkoord zijn, als je bijvoorbeeld de ruimte voor hun huis of zaak gaat gebruiken. Als er mensen wonen in de nabije omgeving is het ook altijd nodig om aan te tonen welke inspanningen je hebt verricht om hen te raadplegen hoe alles in goede banen geleid kan worden om overlast te beperken. Het is geen voorwaarde dat zij je aanvraag goed moeten keuren. Het is de bedoeling dat je aantoont dat er inspanningen zijn verricht om de omgeving te betrekken. Zit je in een buurt waarbij altijd al veel weerstand is van omwonenden, geef dat dan aan. Als het goed is, is het stadsdeel hiervan op de hoogte en hoeft dit niet te betekenen dat je geen vergunning krijgt. Het helpt uiteraard dat je de buren informeert over hoe je omgaat met klachten en hoe ze je hiervoor kunnen bereiken.

De gemeente vraagt aan ondernemers hun verzoek zo veel mogelijk samen met andere ondernemers te doen. Dat is geen voorwaarde, maar zal helpen het proces te bespoedigen. Het stadsdeel behandelt de verzoeken en kijkt of de locaties geschikt zijn, vooral op basis van de vooraf vastgestelde criteria. Er komt een speciale mediation procedure om eventuele geschillen snel op te lossen. Het mediation team bestaat uit een medewerker van de Ombudsman Metropool Amsterdam en een bewoner en een ondernemer uit een andere wijk die niet betrokken zijn bij de betreffende zaak. Eventuele bezwaren zullen niet om deze reden leiden tot opschorting van de vergunning.

Klik hier voor de aanvraag van tijdelijke terrasuitbreiding.

Voor het volledige nieuwsbericht van de Gemeente Amsterdam, zie hier

Bijlage: Beleidsregels tijdelijke terrasuitbreiding

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens