Op 7 maart startte Marijke Vuik officieel als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ze volgt Robèr Willemsen op, die na zeven jaar voorzitterschap afscheid heeft genomen van zijn functie. Afgelopen december werd Marijke al gekozen door de Ledenraad. De leden waren erg enthousiast over deze jonge, enthousiaste en ambitievolle ondernemer. Hoog tijd om kennis te maken met de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van KHN.

Marijke is eigenaar van Biercafé Doerak, Café het Klooster en Slijterij Hoptic in het centrum van Delft. Ze begon al vroeg aan haar carrière in de horeca. Marijke: “Mijn eerste bijbaantje als tiener was al in de horeca. En in de jaren daarna heb ik met veel plezier naast school en studie in de branche gewerkt. Na mijn studie Industrieel Ontwerpen ben ik op 22-jarige leeftijd mijn eerste horecazaak begonnen. Verschillende bedrijven later is mijn passie voor de horeca onverminderd groot.”

Hart voor de horeca

Haar hart voor de horeca uit zich niet alleen in haar ondernemerschap. Marijke zette zich al op verschillende manieren in voor de branche. “De afgelopen jaren heb ik mij op lokaal niveau ingezet bij verschillende adviescommissies, klankbordgroepen en initiatieven namens de horeca of overkoepelend namens ondernemers in de regio.” Ook was ze politiek actief als raadslid in Delft. Het voorzitterschap van KHN was een logische volgende stap. “Ik wist dat de termijn van Robèr er bijna op zat en toen ik de vacature in de nieuwsbrief van KHN zag, heb ik direct gesolliciteerd. Ik vind het een enorme eer dat ik het stokje van Robèr over mag nemen.”

Een luisterend oor

Weten wat er speelt onder leden is van cruciaal belang als voorzitter van KHN. Goed afgestelde voelsprieten en een luisterend oor zijn dan ook onmisbaar. Gelukkig zit dat wel goed bij Marijke. Op de vraag wat haar geschikt maakt voor de functie, antwoord ze: “Ik kan goed luisteren en ben in staat om te horen wat er tussen de regels gezegd wordt.” Maar alleen signalen ontvangen is uiteraard niet goed. Er moeten ook beslissingen genomen worden. Marijke: “Ik ben goed in staat om afstand te nemen van een situatie om kansen en bedreigingen vast te stellen. Ook ben ik gedreven en betrokken en durf ik beslissingen te nemen.”

Opbouwen, verbinding en uitdagingen op de arbeidsmarkt

Wat ze als eerste gaat oppakken in haar nieuwe functie? Marijke: “Ik ga me allereerst focussen op het kennismaken met de leden en bestuursleden in de afdelingen en regio’s. En natuurlijk met mijn medebestuursleden. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met het Landelijk Bestuur aan de slag te gaan.” En daarna? Naar welke uitdagingen gaan haar aandacht de komende tijd vooral uit? “We komen natuurlijk uit een enorme crisis door corona. De aankomende jaren is een tijd van opbouwen en verbinding. Een andere grote uitdaging nu is de krapte op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt, scholing en goed werkgeverschap behoren dan ook tot de belangrijkste dossiers om verder mee aan de slag te gaan.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens