Politiek Den Haag onderzoekt de mogelijkheden om de fossiele subsidies af te bouwen. Een van de opties is om de accijns op LPG gelijk te trekken met de accijns op benzine en diesel. Aangezien propaan ook een LPG is, zou de accijnsverhoging ook op dit gas van toepassing zijn. De accijnzen zouden tot viermaal zo hoog kunnen worden.

Dit is erg vervelend voor met name bedrijven in het buitengebied die niet kunnen overschakelen naar elektriciteit, bijvoorbeeld als gevolg van netcongestie, of die zich op een te grote afstand van het aardgasnet bevinden. Denk aan campings, foodtrucks en oliebollenkramen. Zij kunnen hierdoor in hun bedrijfsvoering worden getroffen.

Het lijkt erop alsof men in Den Haag geen rekening houdt met mkb-bedrijven die hierdoor in de problemen zouden kunnen komen. Samen met De Vereniging Vloeibaar Gas (VVG), HISWA-RECRON en LTO vragen we daarom aandacht voor dit mogelijke probleem. We hebben samen een brief aan de staatssecretaris verstuurd. Hierin verzoeken we om in het geval van een eventuele verhoging binnen de regeling onderscheid te maken tussen LPG dat gebruikt wordt op de weg (autogas) en LPG voor huishoudens en bedrijven (propaan).

Op 22 mei vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over eventuele accijnsverhogingen. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit dossier.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens