De tariefstelling voor de toekomst (na 2023) is onzeker. Dit is niet alleen vanwege de onzekerheid over de opbrengsten, maar ook de aangekondigde maatregel op basis van de verordening toerisme in balans (1 december 2022).

Al eerder berichten we over tarieven toeristenbelasting voor de toekomst. Vooropgesteld het tarief voor 2023 blijft gelijk aan 2022 en is als volgt:

Toeristenbelasting, tarieven 2023

  • Hotels : 7% + € 3,- per per­soon per over­nach­ting
  • Campings : 7% + € 1,- per per­soon per over­nach­ting
  • Ove­rig, on­der meer va­kan­tie­ver­huur, Bed & Break­fast, Short Stay : 10 % van de over­nach­tings­prijs

De tariefstelling voor de toekomst (na 2023) is onzeker. Dit is niet alleen vanwege de onzekerheid over de opbrengsten, maar ook de aangekondigde maatregel op basis van de verordening toerisme in balans (1 december 2022). De gemeenteraad heeft bepaald dat de wethouder een onderzoek moet doen in hoeverre het instrument toeristenbelasting effect kan hebben op het aantal overnachtingen in de stad Amsterdam.

Onderzoek prijselasticiteit toeristenbelasting

De opdracht voor de wethouder luidt als volgt:

Scenario’s voor de aanpassing van de toeristenbelasting op basis van econometrisch onderzoek naar prijselasticiteit waarbij de effecten van een aanpassing van de toeristenbelasting op de overnachtingscapaciteit worden onderzocht. Verkenning mogelijkheden verbreding vermakelijkheids- retributie (VMR) en verhogen bestaande VMR voor passagiers- vaartsector en evenementen.

Die verkenning vindt nu plaats door onderzoeksbureau Significant APE. Met de resultaten van het onderzoek kan het Amsterdamse college een beter afgewogen besluit nemen over de toeristenbelasting in de stad. Uiteraard heeft KHN met vertegenwoordigers uit de hotellerie en van de campings verweer gevoerd en inzichten gedeeld waarom het absurd is om zo beperkt te denken en het instrument toeristenbelasting te misbruiken. We kennen immers nu al de hoogste tarieven van Europa en staan in de top van hoogste tarieven in de wereld. Ook de beoogde resultaten, minder bezoekers en minder overlast worden hiermee niet gediend en er wordt voorbij gegaan aan de impact die het mogelijk op andere onderdelen heeft. Die discussie en politieke lobby voeren we actief. Wij denken dat het onderzoek onder gasten ons kan helpen in die lobby. Het onderzoeksbureau Significant verkent ook breder de impact van prijsstijgingen, onder andere in relatie tot de overnachtingen in de Metropool Regio Amsterdam.

Ons verzoek aan hotels

Vraag je gasten de komende twee weken om met behulp van de QR-code een enquête in te vullen. Dit duurt nog geen 3 minuten en geeft ons belangrijke inzichten. We verwachten dat de gast ook moeite zal hebben met extreme verhogingen.

In deze bijlage tref je een document aan met een korte uitleg voor de gast in het Nederlands en Engels, met de QR-code. Dit zou je uit kunnen printen en op de receptiebalie kunnen zetten. Uiteraard zal het helpen als receptiemedewerkers gasten vragen hieraan mee te werken. De enquête staat open tot woensdag 8 februari aanstaande.

Vooraankondiging Hoteloverleg 14 maart 2023

Op dinsdag 14 maart is er weer een hoteloverleg van KHN Amsterdam De ideale gelegenheid om je te laten informeren over actuele zaken die relevant zijn voor jou als hotelier/manager. Het hoteloverleg zal op locatie plaatsvinden tijdens de Independent Hotel Show in de RAI. Een mooie gelegenheid om een combinatie te maken met een beursbezoek, je collega’s te ontmoeten, alle relevante actuele informatie voor jouw hotel gepresenteerd te krijgen, te ervaren wat nieuwe trends en ontwikkelingen zijn of een interessante lezing bij te wonen. Je mag ook een collega meenemen uit je team. Deelname is kosteloos als je via onderstaande link de aanmelding realiseert.

Wat : Hoteloverleg KHN Amsterdam
Wanneer : Dinsdag 14 maart 2023
Tijd : 10.00 – 12.00 uur met aansluitend een netwerklunch tot 13.00 uur
Waar : RAI Amsterdam, Europaplein 24, 1078 GZ Amsterdam - Social Business Space, Hal 12 - entree C

In de RAI vindt de Independent Hotel Show plaats, combineer het overleg met een bezoek aan de beurs.

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden. Na aanmelding ontvang je in de aanmeldbevestiging een code om je te registreren bij de Independent Hotel Show en daarmee een badge voor gratis toegang. Met deze badge is naast het hoteloverleg ook de Independent Hotel Show te bezoeken. Meld je tijdig aan! Ook krijg je via deze registratie toegang tot exclusieve programma’s en locatie van de Independent Hotel Show.

Agenda Hoteloverleg*

  1. Actueel nieuws KHN Amsterdam en KHN landelijk
  2. Update ontwikkeling toeristenbelasting
  3. Actuele ontwikkelingen van de hotelmarkt in de regio, René van Schie, Metropool Regio Amsterdam
  4. Booking.com: update en forecasting
  5. Visitor Data; digitaal nachtregister, een update door Martijn-Gijs van den Broek
  6. Netwerklunch

*de agenda wordt nog aangevuld.

Graag tot dan!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens