Dutch Cuisine en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) streven ernaar dat er bij zoveel mogelijk restaurants een duurzaam menu op de menukaart staat. Daarom hebben zij vandaag alle restaurants in Amsterdam een zogenaamd Dutch Cuisine Impact Menu aangeboden. Dit menu zorgt voor een lage CO2 uitstoot en is daarmee beter voor het milieu. Op de vakbeurs Horecava werd het menu voor het eerst bereid en door Agnes Holtjer van KHN en Ferdie Olde Bijvank van Dutch Cuisine aangeboden aan Alexander Brouwer, Executive Chef van QO Hotel Amsterdam.

Dutch Cuisine stelt in 2019 voor elk seizoen een nieuw impact menu beschikbaar aan de Nederlandse horeca. Deze impact menu’s vormen de campagne ‘Samen hebben we impact’. Het eerste impact menu – het wintermenu – is vandaag door KHN en Dutch Cuisine aangeboden aan de Amsterdamse horeca. Dit menu is samengesteld door de Dutch Cuisine ambassadeur Albert Kooy en werd vandaag voor het eerst bereid door Peter Scholte van The Green House in Utrecht.

Duurzame menukaart in de horeca

KHN en Dutch Cuisine werken samen om actief aandacht te geven aan de ‘verduurzaming’ of ‘vergroening’ van de menukaart in de Nederlandse horeca. De vijf principes van Dutch Cuisine staan daarbij centraal: meer plantaardig/minder dierlijk, groenten van het seizoen, van lokaal, vers en zonder kunstmatige toevoegingen. Daarnaast speelt het terugdringen van voedselverspilling een belangrijke rol. Om horecaondernemers en hun koks te informeren en inspireren, organiseren KHN en Dutch Cuisine onder andere inspiratiesessies.

Oproep om mee te doen

Ferdie Olde Bijvank, voorzitter van Dutch Cuisine: “Willen we in de toekomst blijven genieten van een stukje vlees en vis, dan moeten we verduurzamen. Met meer groenten op het bord en waar mogelijk van Hollandse bodem kan dat. We hopen zoveel mogelijk chefs bereid te vinden dit Dutch Cuisine Impact Menu op de kaart te zetten.”

Inspiratie voor koks

Agnes Holtjer, landelijk bestuurslid van KHN: “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de horeca. Met het Impact Menu stimuleren we onze leden om minder vlees en meer groenten te serveren. Het menu is uiteraard bedoeld ter inspiratie: koks kunnen hier delen uit gebruiken en voor hun eigen restaurant aanpassen. Zodat het past bij de gasten die zij ontvangen. Samen dragen we op deze manier bij aan een beter milieu en een duurzame wereld.”

Op Horecava 2019 krijgt één van de restaurants in de RAI een Dutch Cuisine signatuur. Hier vertellen chefs en studenten van Dutch Cuisine het verhaal van Dutch Cuisine. Elke dag wordt een ander Dutch Cuisine lunchmenu gekookt, geserveerd en toegelicht.