Ria Joosten draait al meer dan veertig jaar mee in de wereld van de eventcatering. En dat doet ze met hart voor de mensen én de wereld om haar heen. Twee jaar geleden werden haar inspanningen op dit laatste gebied bekroond met een gouden Green Key. Ria deelt haar ervaringen met duurzaam ondernemen en vertelt met trots over haar diverse team.

Als we Ria spreken, is ze nog aan het bijkomen van ‘het drukste weekend ooit’. Vier dagen lang caterde ze verschillende evenementen, waaronder een event met ruim 700 gasten in Duitsland. Dat klinkt als hard werken, maar zo voelt het voor Ria niet. Ze is naar eigen zeggen gestopt met werken toen ze in 2000 haar baan als facilitair manager opzegde om zich fulltime op haar cateringbedrijf te storten. Met Ria Joosten Catering & Evenementen biedt ze het complete pakket: full service catering en evenementen en alles wat daarbij komt kijken, zoals opbouw, afbraak, licht en geluid, amusement, food en entertainment. Het leukste vindt Ria de afwisseling van het vak: “Steeds iets anders, veranderen, vernieuwen en creëren.” En mocht ze het op een dag toch rustiger aan willen doen, dan is de opvolging al geregeld: “Mijn zoon en schoonzoon staan al klaar om het over te nemen.”

Een hart voor werknemers

Ria vindt het belangrijk om als ondernemer haar steentje bij te dragen aan de samenleving. Ze heeft verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, waaronder vluchtelingen uit Eritrea. “Het is aangrijpend om te zien wat deze mensen hebben doorgemaakt. Ze zijn jarenlang op de vlucht geweest en hebben daardoor een grote achterstand als het aankomt op zowel werk- als levenservaring . En dat is echt een uitdaging, ook voor ons. Gelukkig heb ik een geweldige HR-manager, die veel aandacht besteedt aan de begeleiding van deze medewerkers”, vertelt Ria trots. Ze pleit ervoor dat vluchtelingen veel eerder de kans moeten krijgen om te werken. “Zorg ervoor dat deze mensen al voordat ze status krijgen kunnen werken. Laat ze Nederlands leren en meedoen in deze maatschappij.”

Duurzaam ondernemen

Ria bekommert zich niet alleen om haar medemens, maar ook om het milieu. Ze ontving zelfs het gouden Green Key certificaat, een internationaal keurmerk voor bedrijven die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf van Ria haalde de normen ruim. “Alles is duurzaam. We gebruiken composteerbare disposables en wassen ons servies af met biologisch afbreekbare wasmiddelen. Ook zijn we heel serieus bezig met waterreductie en energie terugwinnen. We gebruiken warmtepompen, zonnepanelen en scheiden afval. We hergebruiken materialen en kopen zo min mogelijk nieuw”, vertelt Ria. Ook voedselverspilling is volgens Ria heel goed te voorkomen in de catering, maar dan moet je je concept daar wel op inrichten. “Stop met buffetten en doe aan live cooking. Bied geen overkill aan en bereid alleen wat je echt gaat gebruiken.” Maar het allerbelangrijkst is de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. ”Zorg dat ze op de goede plek zitten en dat ze doen wat ze graag willen. Zodat ze zich kunnen ontwikkelen en niet overvraagd worden.”

Uitdagingen in de cateringbranche

Het gaat goed met Ria’s bedrijf, maar ook zij maakt zich wel eens zorgen om de toekomst. “Alle kosten stijgen: inkoop, energie en personeel. Het loon gaat fors omhoog. Medewerkers verdienen natuurlijk een goed salaris, maar wij moeten dat wel doorberekenen aan de klant. En de vraag is of dat straks nog wel realistisch en betaalbaar is.”