Wie verbreekt het record van de duurste hamburger ter wereld? Maakt Robbert Jan de Veen op 28 juni dé nieuwe burger die de prestigieuze titel van 'duurste hamburger ter wereld' mag dragen? Tijdens de bereiding van de burger wordt enkel gebruik gemaakt van de duurste ingrediënten, maar hoe is het recept tot stand gekomen? En waardoor heeft Robbert Jan zich laten inspireren? Lees snel verder, laat je smaakpapillen prikkelen en ontdek zijn geheim voor de perfecte burger!

Waarom deze poging? Waardoor heb jij je laten inspireren?

Het afgelopen jaar was voor ons als horecaondernemers zeker niet het allerleukste en dat is nog zacht uitgedrukt. Normaal doe ik in januari altijd mee aan de ‘Lekkerste Wedstrijden’, maar door het coronavirus konden deze dit jaar geen doorgang vinden. Daarom ging ik op zoek naar een leuke uitdaging!

Op een rustige avond zat ik in mijn zaak achter mijn laptop en kwam ik uit op de site van Guinness World Book of Records. Mijn opa en oma hadden dit boek vroeger liggen en ik kan me herinneren dat ik het geweldig vond geweldig om door te lezen. Uit pure nostalgie was ik dus op de site beland. Hier kwam ik het record van duurste hamburger ter wereld tegen; gevestigd op 2 juli 2011 door Juicy Foods voor $ 5000,-, omgerekend € 4100,-. Toen dacht ik bij mezelf, waarom waag ik deze kans niet en probeer ik dit record te verbreken?

Is het niet gek om in deze tijden zoveel geld uit te geven aan een burger?

Het maakt niet uit welke tijd het is! Het is altijd gekkenwerk om € 5000,- aan een burger uit te geven. Maar af en toe gek doen, maakt de wereld wel een stuk leuker. En leuke dingen kunnen we in deze tijd allemaal wel gebruiken. Toen ik mijn plannen aan mijn leveranciers voorlegde, was iedereen dolenthousiast! Geor van Remia zei meteen: “wij gaan jou helpen om dit record te vestigen”.

Hij is stiekem al verkocht. Wie is de gelukkige?

Ik kan alvast één hint geven: het is iemand die heel Nederland wel kent. Maar wie? Dat houd ik nog even geheim.

Hoe is het recept tot stand gekomen?

Van een paar ingrediënten was ik absoluut zeker! Ingrediënten als Wagyu, Iberico, Beluga kaviaar, Kopi Luwak en Macallan moésten sowieso op de burger komen. Vanuit daar is de eerste versie voor de duurste burger ter wereld ook ontstaan. Vervolgens heb ik contact opgenomen met twee horeca-vakidioten, Marcel Gonzalez van Bidfood en Jordy Middelbosch van Foodyard, om de burger te perfectioneren. Voor het perfecte vlees heb ik mijn vrienden van Nice To Meat benaderd; dé absolute specialist in Wagyu. Samen met hen heb ik de perfecte burger patty ontwikkeld.

Je vindt duurzaamheid belangrijk. Hoe laat je dit terugkomen in deze challenge?

De reden dat ik duurzaamheid belangrijk vind, is omdat ik echt een levensgenieter ben. Ik houd van vlees, vliegen en (te snel) auto rijden. Omdat ik deze dingen over 25 jaar nog steeds wil doen, ben ik me er wel enorm van bewust dat we een aantal dingen anders moeten doen op de wereld. Dat is de reden dat duurzaamheid ook een rol speelt in mijn werk. Bij deze burger werken we met de beste producten die verkrijgbaar zijn, daarbij is ook gelet op het dierenwelzijn; een belangrijk en vaak onderbelicht punt van duurzaamheid. Maar misschien wel het allerbelangrijkste bij deze recordpoging: de opbrengst van de eerst verkochte burger van € 5000,- wordt gedoneerd aan de Voedselbank.

Kan men de poging live volgen?

Jazeker! Op mijn website staat een speciale pagina over de recordpoging tot het maken van de duurste burger ter wereld. Er worden een aantal films gemaakt - ook van de onthulling - die straks allemaal terug te vinden zijn op de site. Op 28 juni zal de recordpoging live via Facebook te volgen zijn.

Wanneer is de poging geslaagd?

Voor mij persoonlijk is de poging geslaagd als het een leuke dag wordt en de Voedselbank aan het eind van de dag met een dikke cheque naar huis gaat.

Waar heb je zelf de lekkerste burger ooit gegeten?

In mijn leven heb ik al heel veel lekkere burgers gegeten. En dit gaat misschien heel cliché klinken, maar ook bij het eten van burgers is beleving heel belangrijk. De burger die mij altijd is bijgebleven, was de burger die ik at toen ik als 20-jarige naar Amerika ging. Daar heb ik anderhalf jaar lang in Huntington Beach California gewoond en voor Hilton gewerkt.

In de eerste week nam een co-worker (Karla) mij mee naar In-N-Out. Een formule waarbij er maar drie hamburgers op het menu staan. Maar wat bleek, het restaurant kent een heel geheim menu van burgers die je kunt bestellen, maar die nergens in de zaak staan vermeld. Side note: Tegenwoordig staan ze als not so secret op hun eigen website.

Op advies van Karla ging ik voor de ‘double burger animal style’ die we op de pier van het strand opaten. Een verse – medium rare - burger met gegrilde uitjes, knapperige sla, verse tomaat, een krakend vers broodje en een geweldige lekkere saus! Dé perfecte burger op dé perfecte plek.

Wat is jouw geheim voor de perfecte burger?

Tromgeroffel. Mijn geheim voor dé perfecte burger: grill de binnenkant van je broodjes even mee en ga altijd voor vers gehakt, een mooie mix tussen chuck en brisket met een vetpercentage van rond de 20%. En mijn meest belangrijke én lekkerste tip: een burger eet je met je handen! Altijd! Ook als die burger € 5000,- kost!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens