In de wintermaanden sluiten de meeste ijssalons hun deuren. Maar bij IJssalon Florence en de Van der Poel-ijssalons gaan ook ‘s winters de ijsjes over de toonbank. Waarom kiezen zij hiervoor? En wanneer is een ijssalon in de winter rendabel?
“Als seizoensbedrijf moet je in het seizoen genoeg verdienen om de winter door te komen. Dat doen we gelukkig ook, maar in de wintermaanden loopt de huur/hypotheek wel door en ook vaste medewerkers moeten betaald worden. Daarom is onze ijssalon in de wintermaanden open. Minder dagen dan in de zomer en korter, dat wel. Verder breiden we in de wintermaanden ons ijsassortiment uit met bonbons en we hebben een lunchkaart”, vertelt Steff Jansen van IJssalon Florence in Nederweert. Hij geeft toe dat de ene week beter is dan de andere. “We zijn pas een paar jaar geopend in de wintermaanden. Tot nu toe weten de mensen in de winter de ijssalon helaas minder goed te vinden en mogen we blij zijn als we quitte spelen. Maar wellicht is het een kwestie van tijd. Als mensen eraan gewend zijn dat we open zijn, komen ze misschien ook sneller op het idee om een ijsje te halen of bij ons te lunchen.”
De tekst gaat onder de foto verder.

Meike van der Poel van Van der Poel IJs beaamt dat je als ijssalon in de zomermaanden moet verdienen wat je in het jaar nodig hebt. “Klanten hoor je in de zomer vaak zeggen dat het bij ons áltijd druk is. Dat moet ook wel!” Van der Poel heeft tien ijssalons in de regio Twente en een centrale ijsmakerij. Volgend jaar opent in Zwolle de elfde ijssalon. “Zes van de tien salons sluiten eind oktober tot half februari de deuren. Vier ijssalons blijven open tot eind december, hoewel korter dan in de zomermaanden. Maar ál onze vestigingen zijn van 13 tot en met 24 december geopend voor de verkoop van kerstijstaarten. In Twente hebben we daarin een goede naam opgebouwd, dus die dagen zijn altijd druk.” Of november en de eerste helft van december ook goed zijn, hangt volgens Meike af van de locatie, de bereikbaarheid van de salon en natuurlijk van het weer. “Dit najaar was het lang lekker weer, dan blijven de mensen ijs eten. Bij ijssalons trakteren mensen zichzelf voor een relatief klein bedrag op een geluksmomentje.”
Of het loont om als ijssalon open te blijven, is een kwestie van uitproberen. “Onze oudste vestiging, in Hengelo, is nu ruim tien jaar open in de wintermaanden. Dat geldt ook voor de vestiging tegenover het station in Enschede. Bij deze vestigingen zijn die maanden goed, in ieder geval goed genoeg. Mensen weten dat we open zijn en de ‘loop’ blijft er aardig in. Er is een vestiging in een winkelcentrum open, omdat dit de afspraak is. Helaas niet omdat het geweldig loopt. Ook bij onze nieuwste vestiging in het centrum van Enschede, waar we deze winter voor het eerst open zijn, valt het tegen. Je weet het pas als je het probeert. Dus bij de vestiging in Zwolle proberen we het volgend jaar zeker ook. Hoe meer mensen, hoe groter de kans op succes”, aldus Meike.
Van 1 januari tot en met half februari zijn alle Van der Poel-ijssalons gesloten. “Vanaf half februari zijn we er weer op volle kracht. Dan kun je zomaar een vroege mooie lentedag hebben, waarop iedereen een terrasje wil pakken óf een ijsje eten. Dat ‘de ijssalon’ dan open is, draagt bij aan het lentegevoel. En wij willen natuurlijk geen enkele mooie dag mislopen!”