Een sigaret na je Big Mac op het terras? Dat is binnenkort verleden tijd. De terrassen van McDonald’s worden nog deze zomer rookvrij. De komende maanden past McDonald’s de terrassen aan met stoeptegels van de organisatie Rookvrije Generatie. Als familierestaurant maakt McDonald’s deze keuze omdat het bedrijf wil dat iedereen straks op het terras kan genieten van een lekkere snack of maaltijd zonder in de rook te zitten. Wij vroegen Eunice Koekkoek (Head of Corporate Communications McDonald's Nederland B.V.) naar het hoe én waarom van deze beslissing.

Jullie nemen een mooie stap om een bijdrage te leveren aan een rookvrije generatie. Eind van deze zomer zijn alle terrassen van de McDonald’s restaurants in Nederland rookvrij. Waarom hebben jullie deze keuze gemaakt?
"We zijn een familierestaurant en willen een positieve invloed hebben op onze omgeving. Met een rookvrij terras creëren we een prettige werkomgeving voor alle medewerkers en kunnen onze gasten ook op het terras genieten van onze producten zonder overlast te ervaren van sigarettenrook.”

Een op de vijf Nederlanders van 18 jaar en ouder rookte in 2021. Zij zijn niet langer welkom op jullie terrassen. Sluiten jullie deze groep dan niet buiten?
Iedereen is én blijft welkom bij McDonald’s. Je mag best een sigaretje roken, alleen niet in het restaurant en op het terras. Dat maakt het genieten bij McDonald’s voor de meerderheid leuk.”

Zijn er al McDonald’s vestigingen in andere Europese landen die werken met een rookvrij terras? Zo ja, wat zijn hun ervaringen?
“In Nederland zijn ruim 20 restaurants al enige tijd voorzien van een rookvrij terras. En dat bevalt goed. We zien dat gasten elkaar vaak even wijzen op het feit dat een terras rookvrij is.”

Hoe past deze stap in jullie beleid voor de komende jaren als het gaat om de gezondheid van de Nederlander?
"
De maatregelen die in het Nationaal Preventieakkoord zijn vastgelegd, moeten ertoe leiden dat er in 2040 een rookvrije generatie is opgegroeid. Als goede buur in de lokale omgeving vinden we het belangrijk om op deze wijze het verschil te maken. Door onze omvang kunnen we echt impact maken. In één keer komen er aan het eind van de zomer ruim 200 rookvrije terrassen bij.”

Hoe gaan jullie naar de gasten communiceren dat het terras rookvrij is?
“De rookvrije terrassen zijn straks herkenbaar aan stickers en borden om het terras heen en aan de herkenbare tegel van Stichting Rookvrije Generatie. Dat is een samenwerkingsverband van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Deze zomer worden alle terrassen aangepast. Hopelijk kunnen onze gasten tijdens een mooie zonnige zomer lekker rookvrij genieten op het terras.”


Zijn er nog andere stappen die jullie de komende jaren willen nemen als het gaat om verantwoord genieten?
“Als familierestaurant vinden we dat we ook onze verantwoordelijkheid moeten blijven nemen om de verantwoorde keuze op het menu makkelijk te maken. Daarom bieden we al enkele jaren bij elk Happy Meal altijd groente of fruit aan en zijn de verantwoorde keuzes duidelijk zichtbaar. Zo is om die reden de afgelopen jaren de waterverkoop in de Happy Meal ook vervijfvoudigd. Een dergelijk effect zien we ook op bestellingen bij onze kiosken voor Coca-Cola Zero, dat altijd primair wordt aangeboden. Daarnaast komt de McPlant, ons vegetarische alternatief voor de rundvleesburger, dit najaar permanent op de menukaart en daar zijn we heel trots op.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens