Het NK Lekkerste Wedstrijden, dat wordt gehouden tijdens de Horecava, staat weer voor de deur. Chefs uit het hele land strijden om de titel voor een van de acht verschillende wedstrijden en worden beoordeeld door een vakjury. Dit jaar hebben we het genoegen om kennis te maken met Sarah Puozzo, jurylid bij het NK Lekkerste Pasta. Wie is Sarah Puozzo? Waar let zij op als jurylid? En heeft ze nog handige tips voor de deelnemers? Je leest het hier.

Bella Italia
Sarah Puozzo is geen onbekende in de culinaire scene. Je kent haar wellicht als hoofdredacteur van het culinaire online magazine South & Pepper, tv-kok, culinair journalist of van de Pasta Academy Benelux. Kort samengevat: Sarah is een expert op het gebied van de Italiaanse keuken.

Met haar Italiaanse achtergrond ademt ze de passie voor koken en lekker eten. Haar roots liggen in de provincie Veneto, waar ze onder begeleiding van haar Venetiaanse familie leerde koken. Ze is dol op de keuken uit Emilia-Romagna. Deze regio staat bekend om zijn rijke culinaire erfgoed, met beroemde gerechten, zoals tortellini en pappardelle al ragù (haar persoonlijke favoriet en comfort-food).

Less is more
Als jurylid bij het NK Lekkerste Pasta beoordeelt Sarah de deelnemers met een scherp oog voor detail. Smaak, structuur en presentatie spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Toch is het goed om te weten dat ieder jurylid andere elementen belangrijk vindt. Voor haar is het essentieel dat het geheel klopt. Sarah: “In Nederland en in België zien we soms dat er heel veel ingrediënten tegelijkertijd worden gebruikt, terwijl het in de Italiaanse keuken juist om eenvoud draait. Kijk niet naar het aantal ingrediënten, maar zorg dat ze goed met elkaar matchen.”

Ook vindt ze de presentatie erg belangrijk. “Eten doe je echt met je ogen. Pasta is een heel elegant gerecht, dus het hoeft geen berg met pasta te zijn. Het moet mooi ogen, je kunt namelijk altijd nog een extra bord bestellen.”

Lokale producten en persoonlijke verhalen
Eenvoud betekent overigens niet dat je niet buiten de gebaande paden mag treden. Dat stimuleert Sarah zelfs: “Ik vind het erg leuk als er lokale producten worden gebruikt, zoals bloem of kazen.” Ze gelooft dat lokale ingrediënten de smaak en authenticiteit van een gerecht kunnen versterken. Vergeet daarbij ook de groenten niet! “Zeker in Nederland, waar pasta als volledige maaltijd wordt gegeten, missen de meeste mensen groenten. Het is slim om daar als chef op in te spelen.”

“Ook vind ik het inspirerend wanneer een kok eigen ervaringen en uitdagingen vertaalt naar een mooi gerecht”, aldus Sarah. Of het nu gaat om het anticiperen op allergieën of het herbeleven van jeugdherinneringen, deze persoonlijke touch voegt een extra laag van betekenis toe aan het gerecht. Ze vervolgt: “Het is wel tof om te zien in hoeverre een chef creatief kan zijn met minder middelen.”

Een tip van de jury
Sarah kijkt uit naar de heerlijke creaties die de deelnemers zullen presenteren tijdens het NL Lekkerste Pasta op de Horecava 2024. Haar tip voor deelnemers? “Blijf vooral dichtbij jezelf. Als je een mooi gerecht maakt waar je zelf enthousiast van wordt, dan proef je dat terug in het gerecht. Dat is waar we naar op zoek zijn.”

Inschrijven voor 2024
Iedereen kan zich vanaf nu inschrijven voor alle wedstrijden van het NK De Lekkerste, dat plaatsvindt tijdens de Horecava van 8 tot en met 11 januari 2024.