De verstopping op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen. Vooral voor ondernemers. En omdat dit probleem niet op korte termijn is opgelost, is het belangrijk om te weten wat jij in de tussentijd zelf kunt doen. Vorige week presenteerde MKB Nederland in samenwerking met de provincie Gelderland en 40 experts een handig document.

Download de handreiking

Wat is netcongestie?

Netcongestie ontstaat als de vraag naar elektriciteitstransport groter is dan de capaciteit van het net. Hierdoor ontstaat op piekmomenten file op het elektriciteitsnet en dat noemen we netcongestie. Het is extra vervelend omdat het juist verduurzaming in de weg staat, ook voor horecaondernemers. Denk aan hotels of restaurants die van het gas af willen hebben.

Oplossingen voor jouw als ondernemer

In de handreiking staan oplossingen waar je als ondernemer zelf mee aan de slag kunt, eventueel met begeleiding vanuit een project, organisatie of adviesbureaus, denk aan:

  • Zonnepanelen en windmolens. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, bieden ze een duurzame manier om zelf energie op te wekken. Dit kan uiteindelijk kosten besparen en helpt om minder afhankelijk te zijn van het openbare net.
  • Energie-managementsystemen: Door efficiënter om te gaan met energieverbruik kun je je netbelasting verminderen en kosten besparen.
  • Accu’s en opslag: Het tijdelijk opslaan van energie in batterijen kan helpen om piekbelasting te vermijden, hoewel dit momenteel nog een dure optie is.

Samenwerking als sleutel

Samenwerking tussen bedrijven kan ook voordelen opleveren. Denk aan gezamenlijke energievoorzieningen. Bedrijven kunnen samen investeren in een energiehub of collectieve energieoplossingen, zoals een gezamenlijk zonne- of windpark.

Hulp nodig?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. Zij kunnen je ook adviseren en eventueel helpen als je te maken hebt met netcongestie.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens