Frituren we straks allemaal op infrarood in plaats van op gas? Wel als het aan Tom en Ria Dekker ligt, de eigenaren van FrieteRia en BrasseRia in Dronten. Tom hoorde via een podcast op de radio over een sauna die op infrarood werd verwarmd en dacht “zou dat ook kunnen met een frituurpan?” Inmiddels zijn ze al ruim een jaar aan het experimenteren met de frituur die het vet verwarmt door middel van infraroodtechniek. In oktober wordt de eerste frituurpan in BrasseRia geïnstalleerd en aan het einde van het jaar hopen ze volledig van het gas af te zijn.

“Het technische gedeelde heeft een vriend van ons ontwikkeld, die daarin gespecialiseerd is. Je kunt de werking van de bakpan vergelijken met infrarood terrasheaters. De pan wordt door gebruik van infrarood elementen gelijkmatig verwarmd. En dat werkt heel goed”, aldus Tom en Ria. “We zijn zeer tevreden. De baktijd is een minuut korter en de kwaliteit van de friet is zelfs beter. En het belangrijkste: we kunnen straks van het gas af.” Klinkt dit jou als muziek in de oren? Tom en Ria verwachten dat het systeem eind dit jaar in productie gaat voor alle snackbars. Nog heel even geduld dus!

frituren op infrarood

Een boosterknop voor extra knapperige friet

“In een gasverwarmde pan zakt de temperatuur terug wanneer je de koude friet in de frituur gooit. Hierdoor zuigen de frietjes zich vol met vet”, legt Ria uit. “We hebben een boosterknop op onze pan geïnstalleerd, zodat het vet snel weer op temperatuur is. Hierdoor wordt de friet heerlijk knapperig. Daarnaast verwachten we dat we op deze manier langer met ons frituurvet kunnen doen, omdat het egaler verwarmd wordt.”

Besparen op onderhoud en energie

Met de infraroodpan bespaar je niet alleen op de gasrekening en de inkoop van frituurvet. “We besparen ook aanzienlijk op onderhoudskosten. Als een brander van een gasoven kapotgaat, dan kost de reparatie erg veel geld. Met deze infraroodpan kunnen we een storing heel eenvoudig zelf verhelpen door een element te vervangen. En de elementen gaan 30.000 uur mee, dus voorlopig is onderhoud niet nodig. Daarnaast willen we ook met zones gaan werken, waardoor je op rustige momenten één zone uit kunt zetten. En het opstarten van de frituur kan zonder afzuiging. Dat bespaart in koude tijden omgevingswarmte, dus bespaar je ook daar op energie.”

Frituurt straks iedereen op infrarood?

Of het overstappen naar infraroodfrituren interessant voor je is, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om je huidige bakwand om te bouwen. “De ideale situatie is dat de infraroodfrituur geïnstalleerd wordt op bestaande bakwanden. Anders is het financieel een stuk minder aantrekkelijk. Voor een nieuwe bakwand betaal je al snel zo’n 10.000 tot 11.000 euro per meter”, vertelt Ria. Hoe dat ombouwen gaat? “De bovenkant slijpen we eraf en dan zetten we er een soort inzetpan in. Ook moeten de potten eronder weg. Die zijn namelijk meestal rond en een infraroodplaat is plat en langwerpig. Vervolgens gaat de gasinstallatie eruit en dan zetten we de nieuwe pan erin.”

Extra energie

Een andere belangrijke factor is de mogelijkheid om extra energie op te wekken. Zelf vangt FrieteRia dit deels op met zonnepanelen op het dak en een kleine windmolen naast de zaak. Ria: “Dat is niet voldoende, dus we hebben twee extra kasten laten plaatsen van elke 3x250 A.” En daar moet ruimte voor zijn. Ook financieel, nu niet alleen de gasprijzen, maar ook de elektriciteitsprijzen enorm zijn gestegen. Toch raden Tom en Ria de overstap van gas naar elektrisch frituren wel aan. “Uiteindelijk moeten we toch van het gas af. En als ondernemer kun je verschillende subsidies aanvragen voor verduurzaming van je zaak.”

We blijven Tom en Ria volgen en houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Zelf hebben ze er in ieder geval alle vertrouwen in: “wij zijn klaar voor de toekomst!”

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens