Op 6, 7 en 8 oktober vieren we weer Alkmaar Ontzet. Dit jaar extra feestelijk omdat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar werd bevrijd van de Spanjaarden.

Vanaf 1 juli 2023 gelden er landelijk nieuwe regels over het gebruik van wegwerpplastic. Daarom hebben de gemeente en een aantal horecaondernemers en organisatoren van evenementen afspraken gemaakt hoe hier op een goede manier mee om kan worden gegaan tijdens de feestelijkheden op 6, 7 en 8 oktober aanstaande.

De bedoeling van de afspraken is dat wegwerpbekers niet gaan zwerven en op straat of in het water terechtkomen én dat de bekers hoogwaardig gerecycled worden. Voor de viering van Alkmaar450 Ontzet mogen nog wegwerpbekers gebruikt worden en hier zijn de volgende afspraken over gemaakt:

  • Als wegwerpbekers worden gebruikt dan zijn die gemaakt van rPET materiaal. De bekers van dit materiaal zijn gemaakt van gerecycled plastic en kunnen na gebruik opnieuw gerecycled worden.
  • Voor het gebruik van een wegwerpbeker wordt een milieutoeslag gerekend van € 0,50 per beker;
  • Bij inlevering van een gebruikte beker wordt geen milieutoeslag gerekend voor de nieuwe wegwerpbeker;
  • Ingeleverde wegwerpbekers worden gescheiden gehouden van ander afval zodat deze ter recycling kunnen worden aangeboden;
  • De gebruikte bekers worden verzameld in transparante plastic zakken;
  • Op 4 of 5 plekken in de binnenstad zijn verzamelcontainers aanwezig waar de horecaondernemers de plastic zakken met bekers in kwijt kunnen. Op die plekken zijn ook verzamelcontainers voor het restafval. De exacte locaties worden binnenkort bekend gemaakt;
  • Op de evenemententerreinen en op de looproutes zijn duidelijk herkenbare bakken aanwezig waar het publiek de wegwerpbekers in kan deponeren;
  • Er komt een communicatiecampagne om te stimuleren dat bezoekers de wegwerpbekers die niet meer worden ingewisseld in de bakken deponeren: voor iedere ingeleverde beker die weer gerecycled kan worden gaat er € 0,20 naar de goede doelen. De opbrengst gaat naar: JOL Alkmaar, Z11 jongeren coaching en Sport-Z;
  • Op 5 plekken waar veel publiek komt komen voorlichtingsborden (100 cm x 70 cm) met uitleg over de actie;
  • Heb je nog dozen met oude plastic bekers in voorraad die niet gemaakt zijn van rPET? Dan bieden Stadswerk072 en gemeente Alkmaar de mogelijkheid om deze bekers om te ruilen voor rPET bekers (0,2l., hoog model). Dat kan op maandag 2 oktober tussen 10:00 en 16:00 uur bij Stadswerk072. Als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken stuur dan voor vrijdag 29 september 17:00 uur een e-mail aan TKuiper@alkmaar.nl waarin je aangeeft hoeveel bekers je wil omruilen (dit gaat per doos).

Het zorgvuldig omgaan met wegwerpbekers vraagt veel van de horecaondernemers, evenementenorganisatoren de gemeente en andere betrokken partijen. De kosten voor de inzameling van de bekers, de communicatiecampagne en de donatie aan de goede doelen wordt gezamenlijk gedragen door de horecaondernemers en de gemeente Alkmaar.

Voor meer informatie of vragen hierover kan je contact opnemen met:

Evenementen en horeca, Daan Touw (06-14104800)
Gemeente, Taco Kuiper (06-53490851)
Stadswerk072 (14072)
Alkmaar Marketing, Marit Bakker (06-27457757)
Stichting Doesgoed, Ralph Kleijn (06-24723712)