In strijd tegen de criminelen die steeds zwaardere explosieven inzetten om geldautomaten te beroven, stellen banken en Geldmaat met onmiddellijke ingang tijdelijk hun geldautomaten tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ‘s ochtends buiten werking. De beveiligingsvoorzieningen in geldautomaten blijven onverminderd ingeschakeld. De openingstijden van kluizen waar zogeheten ‘sealbags’ door zakelijke bankklanten afgestort kunnen worden, blijven ongewijzigd. KHN hoopt dat deze noodoplossing van korte duur is.

De banken en Geldmaat werken in overleg met gemeenten, politie en andere belanghebbenden aan goede extra veiligheidsmaatregelen die voor lange termijn bijdragen aan het voorkomen van gewelddadige plofkraken. Voor nu geldt het ’s nachts afsluiten van geldautomaten als noodoplossing. Daarnaast zullen banken en Geldmaat in goed overleg met onder andere gemeenten, politie, winkeliers, gebouwbeheerders en bewoners sommige geldautomaten naar veiligere locaties verplaatsen. Het gaat vooral om automaten in de onmiddellijke omgeving van woningen. Sommige automaten met een te groot risico zullen definitief worden weggehaald, op voorwaarde dat de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld daardoor niet in het gedrang komt. Ook de opsporing en vervolging van daders gaat onverminderd door. Om plofkraken in de toekomst te voorkomen, onderzoeken banken, Geldmaat, DNB en de politie hoe bankbiljetten bij een plofkraak geheel onbruikbaar gemaakt kunnen worden, zodat er geen buit meer is. Zodra een geschikte maatregel is gevonden, is het de bedoeling die zo snel mogelijk in geldautomaten te installeren.

Laat gasten pinnen of contactloos betalen

KHN stelt de veiligheid van burgers voorop en heeft begrip voor deze noodmaatregel. Wij adviseren onze leden op om 'pinnen' en 'contactloos' betalen te stimuleren. Dat kan met de pinpas maar ook met de mobiele telefoons. Daarnaast bieden wij onze leden ook diverse middelen om veilig betaalverkeer te stimuleren.

Noodoplossing hopelijk van korte duur

KHN is voor een prettig, veilig en beheersbaar uitgaansklimaat. Daarom vindt KHN het wel belangrijk dat geldautomaten (en daarmee contant geld) ’s nachts beschikbaar blijven rondom uitgaansgebieden. KHN hoopt dat deze noodoplossing van korte duur is en dat er snel een oplossing voorhanden komt om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, om veiligheidsrisico’s voor omwonenden te minimaliseren.

Tip! 10 procent korting op pinautomaten

Bij KHN-partner Easy Payment Services (EPS) krijg je als KHN-lid 10% korting op de aanschaf van pinautomaten, profiteer je van een voordelig pintarief en lagere maandkosten. Lees hier!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens