In sommige panden in Amsterdam liggen nog loden waterleidingen. De gemeente Amsterdam wil dat al het drinkwater in de stad schoon en veilig is. Loden leidingen kunnen lood afgeven aan het drinkwater en dat is ongezond.

Het advies van de gemeente is om loden leidingen daarom zo snel mogelijk te vervangen.

Waar gaat het over?

Sinds 1960 is het niet meer toegestaan om loden leidingen aan te leggen in nieuwbouw. Loden waterleidingen kunnen wel nog voorkomen in panden die vóór 1960 zijn gebouwd.

Gezondheidsrisico’s

Te veel lood in drinkwater is ongezond. Uit onderzoek is gebleken dat dit al bij een lage hoeveelheid gezondheidsschade kan veroorzaken. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Wat kun je doen?

In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Controleer daarom of er in het pand nog loden waterleidingen zitten. Je kunt loden leidingen herkennen aan de onregelmatige vorm, de dikte en de grijze kleur. Tikken op een loden leiding geeft een doffer geluid dan op een koperen of ijzeren leiding. Als eigenaar moet je zelf de loden leiding vervangen.

Erkende loodgieters zijn te vinden op centraal register techniek

Watertest

Daarnaast kan een gecertificeerd bedrijf een watertest doen om te kijken of er lood in het drinkwater zit. Als er loden leidingen zijn adviseert de gemeente Amsterdam deze zo snel mogelijk te vervangen. Op dit moment zijn waterfilters geen goede oplossing voor drinkwater waar lood in zit.

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van de gemeente en op de website van de GGD.

Bron: Gemeente Amsterdam

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens