Naar aanleiding van onze verzoeken, heeft de gemeente te kennen gegeven mee te willen denken over meer ruimte in de 1,5 meter economie voor onze bedrijven.

Uiteraard zullen de richtlijnen van de landelijke overheid leidend zijn. Wij zijn in afwachting van de besluiten van het kabinet over wanneer en onder welke voorwaarden we weer open mogen. De gemeente ziet toe op de landelijke regelgeving en heeft de mogelijkheid met een noodverordening aanvullende regels te stellen om bij excessen in te grijpen en boetes op te leggen. Tot op heden is gebleken dat de gemeente coulant is, eerst waarschuwt en ook aangeeft blij te zijn met de eigen verantwoordelijkheid die het merendeel van onze ondernemers neemt.

Het is duidelijk dat vrijwel geen enkel bedrijfssegment in onze branche optimaal kan exploiteren in een samenleving waar 1,5 meter afstand tussen personen gewaarborgd moet worden. Voor het ene bedrijf gaat dat wat beter dan het andere. KHN vraagt daarom uitdrukkelijk om blijvende steun van de overheid voor een langere periode en meer dan wat we tot op heden hebben gekregen. We realiseren ons heel goed dat het merendeel van onze ondernemers het zwaar heeft en niet veel tijd heeft om deze situatie nog langer te overbruggen zonder extra overheidssteun.

Desalniettemin is aangekondigd dat onze samenleving voor een langere periode rekening moet houden met 1,5 meter en of extra veiligheidsmaatregelen om besmettingen te voorkomen. Binnen de gemeente lijkt er een grote mate van bereidheid om ook publieke ruimte beschikbaar te stellen voor ondernemers. Hierbij moet gedacht worden aan meer ruimte voor terrassen.

KHN heeft al een wensenlijst aangeleverd die is gericht op optimaal gebruik van de terrassen, dus meer ruimte, langere openingstijden, uitgiftepunten, meer parasols, heaters en windschermen. Meer mogelijkheden om reclame te maken, enz.

Hier hopen we binnenkort meer duidelijkheid over te kunnen geven. Mocht je nog ideeën hebben, die niet voor de hand liggen, laat het ons dan weten. Dat kan door contact te zoeken met een van de regiomanagers of een e-mail te sturen naar amsterdam@khn.nl.

Denk vooral na over hoe jij in je directe omgeving extra publieke ruimte zou kunnen gebruiken. Probeer eventueel draagvlak in je buurt te creëren bij bewoners en andere ondernemers voor je plannen. Weet dat de gemeente verwacht dat er een ruime en veilige doorgang voor voetgangers beschikbaar blijft, maar je mag ook denken aan mogelijkheden voor een terras naast je pand of wellicht zelfs langs de kader of op een parkeerplaats. Het is niet zeker of al die verzoeken uiteindelijk ingewilligd worden, maar de gemeente denkt er over om ook hier ruimte te creëren voor ondernemers.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens