Wildlands Adventure Zoo in Emmen is een plek waar jong en oud dieren kunnen bewonderen in verschillende habitats en klimaten. We spraken met Richard Dekkers, manager horeca, retail en logistiek, over hun aanpak van goed werkgeverschap. “Goed werkgeverschap betekent voor ons dat we luisteren naar onze medewerkers, afspraken nakomen en ze betrekken bij de keuzes die we maken. Daarnaast worden alle kleine en grote successen gevierd én hebben we een uitgebreid attentiebeleid.”

Bij Wildlands werken zo’n 250 medewerkers in de horeca. Ieder jaar stromen er een aantal van hen uit, omdat ze bijvoorbeeld hun studie hebben afgerond en een andere baan hebben gevonden. Daarom zet Wildlands actief in op het werven, inwerken én behouden van medewerkers. “Zo hebben we bijvoorbeeld een leuke winactie opgezet. Als je een nieuwe collega aandraagt, maak je kans op twee festivaltickets inclusief €100,- zakgeld”, vertelt Richard. Door aandacht te besteden aan goed werkgeverschap, merkt Richard dat medewerkers plezier hebben in hun werk. “Dit wordt opgemerkt door gasten én medewerkers blijven hierdoor vaak langer werkzaam bij ons bedrijf.”

Wees flexibel en betrokken

Wildlands is actief bezig met het welzijn van haar medewerkers. “Er zijn regelmatig contactmomenten om te peilen hoe het met ze gaat en of ze lekker in hun vel zitten”, vertelt Richard. Leidinggevenden proberen niet alleen goed te luisteren, maar ook mee te bewegen. “Als medewerkers behoefte hebben aan een andere functie of taak, is daar vaak ruimte voor. We zijn erg flexibel en spelen in op de wensen en krachten van onze medewerkers. Wanneer iemand bijvoorbeeld een dag vrij wil, gaan we hier eigenlijk altijd mee akkoord. Meebewegen met je medewerkers en ook met de nieuwe generatie is ontzettend belangrijk.”

Bovendien worden medewerkers betrokken bij het grotere geheel. Richard: “Iedere medewerker, van vakantiekracht tot manager, mag meedenken met de nieuwe jaarplannen. En input van de werkvloer voor het nieuwe afdelingsbudget is altijd welkom.”

Toon waardering

Goed werkgeverschap houdt volgens Richard ook in dat je waardering uit naar je medewerkers. Daarom heeft het dierenpark een uitgebreid attentiebeleid. “Denk hierbij aan een attentie met Pasen, Sinterklaas en Kerst. Maar bij hoge temperaturen delen we bijvoorbeeld ijsjes uit, hebben we persoonlijke waterflessen voor alle medewerkers en krijgt iedereen zonnebrandcrème”, vertelt Richard. “En laten we het jaarlijkse, knallende personeelsfeest niet vergeten, waar iedereen het maanden later nog over heeft.”

Volgens Richard gaat het om waardering in allerlei vormen, van persoonlijke aandacht, tot een kleine attentie. Je medewerkers verantwoordelijkheid geven valt hier ook onder. “We hebben medewerkers die echt verantwoordelijk zijn voor hun eigen winkeltje of kraam. Hierdoor merken we dat ze loyaal blijven aan ons bedrijf. Ze komen terug, zelfs het jaar erna als student”, aldus Richard.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens