Op 4 oktober houden KHN en HISWA RECRON samen met Veluweop1 een bijeenkomst voor leden die mee willen praten over toekomstige afspraken op dit gebied. Graag vernemen we uw mening op dit thema en zien we u graag bij Radio Kootwijk.

De Veluwe biedt een unieke landschappelijke omgeving. Een goede recreatieve infrastructuur is onmisbaar om die te kunnen beleven. Denk aan paden, parkeerplaatsen, bebording, routes, uitkijktorens en meer. Inwoners, toeristen, overheden, ondernemers en terrein beherende organisaties profiteren hier ieder op hun eigen manier van.

Er zijn op de Veluwe veel verschillende grondeigenaren die voor het beheer zorgdragen. Veel van hen krijgen structureel de kosten niet gedekt. Maatregelen om tekorten aan te vullen zijn in veel gevallen niet door eenzijdige actie van de grondeigenaren in te voeren. En omdat alle stakeholders (ook ondernemers) er belang bij hebben, is het een gezamenlijk probleem van de Veluwse partners.

Als we geen actie ondernemen, is het beheer financieel niet vol te houden. Dit betekent minder goed onderhouden aanbod, afsluiten van paden en vertragen of zelfs stoppen van nieuwe ontwikkeling. Dit schaadt o.m. de economie en het welzijn op de Veluwe. Maar als we het goed regelen, pakken we samen de kans op een betaalbare en goede beleving voor de langere termijn.

De VeluweAlliantie heeft na onderzoek 5 opties aangemerkt als kansrijk vanuit het profijtbeginsel, de mogelijke bijdrage en tot op heden ervaren draagvlak onder stakeholders. Dit zijn: parkeerbijdragen bij natuurgebieden, vignetten voor MTB en paardrijden, een rol voor het Routebureau, een gebiedsaanpak via lokale systemen en een Veluws fonds voor recreatieve infrastructuur.

Dit najaar wil de VeluweAlliantie komen tot een collectieve afspraak met de stakeholders om deze maatregelen in de periode 2022-2024 te gaan uitproberen. Dat wil niet zeggen dat ze snel en overal worden ingevoerd, maar dat er mee wordt geƫxperimenteerd. De partijen houden verder oog voor andere kansen die een hoge kwaliteit van recreatieve infrastructuur kunnen helpen financieren.

Op 4 oktober houden KHN en HISWA RECRON samen met Veluweop1 een bijeenkomst voor leden die mee willen praten over de afspraken. Ook andere Veluwe-brede projecten komen dan kort voorbij.
Deze sessie vindt plaats van 13.00 tot 15.00 uur bij Radio Kootwijk, Radioweg 1, 7348 BG te Radio Kootwijk.
Aanmelden kan bij Johan Kaspers, projectleider Financiering recreatieve infrastructuur, via kaspers@brederodeadvies.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens