Hayk Simons is ook dit jaar weer de juryvoorzitter bij de Horecava Innovation Award (HIA) 2022. Morgen, op 3 februari 2022, zal zijn negende en laatste uitreiking plaatsvinden, daarna geeft hij het stokje door. Vandaag spreken we Hayk over zijn afgelopen jaren als juryvoorzitter, de innovaties en genomineerden dit jaar, de trends en ontwikkelingen in de horecabranche en zijn visie voor de toekomst.

Kun je wat meer vertellen over jouw achtergrond en de weg hier naartoe?

“Op m’n vijftiende ben ik gestart in de afwas van een restaurant en sindsdien ben ik ben nooit meer weggegaan uit de branche. Ik heb jaren gewerkt binnen de hotellerie en voor cateraars. Ik heb mezelf ontwikkeld tot iemand met een brede blik op hospitality. Inmiddels ben ik meer dan 20 jaar eigenaar van HTC Advies, het eerste adviesbureau binnen de horeca en foodservice branche. Sinds 2019 onderneem ik samen met vier managing partners: Puck, Anna, Marieke en Margriet. Ik ben hartstikke trots op deze vier power ladies!”

Je bent al negen jaar juryvoorzitter. Hoe is het juryvoorzitterschap van de Horecava Innovation Award op jouw pad gekomen?

“Karel de Vos, destijds juryvoorzitter van de HIA, vroeg mij een jaar na de start van de HIA (2002) als jurylid. Dat paste helemaal in mijn straatje. Karel en ik kenden elkaar al uit de branche: wij maakten samen bedrijfsanalyses voor Misset Horeca, waarbij ik jaarlijks twaalf horecabedrijven analyseerde en Karel het artikel schreef. Het was een hele prettige en inspirerende samenwerking. Onze bezoeken eindigden bijna altijd in een fijn gesprek over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen binnen de horecabranche, maar ook over ons persoonlijke leven, uiteraard gepaard met een goed glas bier.

Tot groot verdriet overleed Karel heel plotseling in 2012, waarna ik eigenlijk ook zou stoppen als jurylid. De vrouw van Karel en de toenmalige beursmanager van Horecava vroegen mij Karel op te volgen als voorzitter. Dat was natuurlijk een eer die ik niet kon afslaan. Ik ben heel blij dat ik dit negen jaar hebben kunnen doen. De periode als juryvoorzitter is goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling en de samenwerking met de juryleden en mensen van Horecava heb ik enorm gewaardeerd.”

Wat betekent innovatie voor jou?

“Voor mij gaat innoveren hand in hand met bestaansrecht. Dit geldt voor ons eigen adviesbureau, alle horecabedrijven en andere bedrijven in de foodservice branche. Vernieuwen is noodzakelijk in deze continue veranderende wereld. Voor ons vak als consultant is het van essentieel belang om de trends, ontwikkelingen en innovaties op de voet te volgen en te implementeren. Het is natuurlijk geweldig om via de HIA al die nieuwe trends en ontwikkelingen als één van de eersten te zien en te ervaren. Maar het belang van vernieuwing is ook de reden dat ik het juryvoorzitterschap na negen jaar overdraag aan Puck Wilbers. De afgelopen jaren zijn diverse vernieuwingen doorgevoerd en daar hoort een nieuwe voorzitter bij die de Horecava Innovation Award met een nieuwe drive doorontwikkelt.”

Waar let je op bij de inzendingen voor de Horecava Innovation Award?

“De criteria voor de inzendingen zijn in vier categorieën vastgelegd en deze toetsen we regelmatig. We letten met name op de impact van de inzendingen, zoals bijvoorbeeld impact op klimaat, duurzaamheid, gastbeleving, omzet en marge.”

Wat is je opgevallen bij de inzendingen van dit jaar?

“Heel veel mensen en bedrijven zijn bezig met innovatie en veel van die innovaties spelen sterk in op actuele ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is het personeelstekort in de horeca, waar diverse mooie en bruikbare oplossingen zijn bedacht. Tegelijkertijd zie ik de afgelopen jaren ook grote vernieuwingen op het gebied van plantaardig eten.”

Welke trends en ontwikkelingen zie jij in de branche? En bij welke ontwikkeling daarvan verwacht je nog een grote groei de komende jaren?

“De digitalisering en automatisering (waaronder robotisering) staan nog maar aan het begin. Dit geldt ook voor bezorging en de opkomst van hybride concepten en dark kitchens. Om de horeca in Nederland betaalbaar te houden ontstaan steeds meer concepten waar gastbeleving en efficiency gecombineerd worden. Gelukkig staan gezondheid, duurzaamheid en het klimaat bij velen hoog op de agenda.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Ik ben zeker positief, maar de toekomst zit vol met grote uitdagingen voor toekomstige generaties. Juist de hele horecaketen, van producent tot gast, kan een voortrekkersrol vervullen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, het klimaat en gezondheid. Bij de inzendingen van de Horecava Innovation Award zie je dat gelukkig ook terugkomen; vooral jongere generaties werken er aan. De horeca speelt een belangrijke factor voor het geluk van veel mensen. Het zou mooi zijn als de groei van de horeca en het geluk van mensen samen oploopt. En gelukkig is de horeca nu weer (gedeeltelijk) open. Hoe belangrijk is dit voor de mentale gezondheid van mensen? En dat geldt ook zeker voor mijzelf.”

Welke horecaondernemer inspireert jou persoonlijk en waarom?

“Ook juist in deze tijd zijn er veel ondernemers die zichzelf en hun bedrijf steeds opnieuw (moeten) uitvinden. We kennen allemaal de ondernemers die buiten hun eigen invloedssfeer buiten de boot zijn gevallen qua overheidssteun. Veel ondernemers vinden de kracht en creativiteit om dit op te vangen en in de meeste gevallen slagen ze er ook nog in. Dat is voor mij een bron van inspiratie.”

Welke drie tips heb je voor horecaondernemers die eraan denken te innoveren?

“Denk er niet aan, maar ga het gewoon doen. Stap uit je comfortzone en experimenteer. En blijf niet hangen in je plannen; plannen maken is goed, maar resultaat behalen is beter.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens