Het is nog drie keer struikelen tot kerst. De aangepaste openingstijden, kerstmenu’s en slimme arrangementen vliegen je om de oren. Extra handig om eens bij andere ondernemers binnen te kijken. De één sluit de deuren en de ander zet juist vol in op de feestdagen. Dit keer doet Manon van Kuijk, general manager van stadshotel, restaurant en café Van Rossum in Woerden een (kas)boekje open.

Op het menu

Wie open is met kerst en werkt met reserveringen wil wel een beetje slim omgaan met inkopen en kosten. Werken met een menu is de slimste oplossing en dat doen ze bij Van Rossum ook. “In het restaurant heb je de keuze uit drie, vier óf vijfgangen. Het kerstmenu is op de kerstdagen bewust afgebakend. We zien ook dat het steeds drukker wordt op kerstavond en dan hebben gasten nog wel de keuze tussen a la carte of het menu”, legt Manon uit. “De brunch wordt elk jaar populairder én daardoor ook uitgebreider. Het ontbijtbuffet en de brunch vullen elkaar bij ons goed aan, dat is dus meteen ook slim qua inkoop en kosten.”

Blijven logeren

Het stadshotel is natuurlijk ook open met de feestdagen en daar zet Van Rossum goed op in. Manon van Kuijk: “De sfeer in het hotel en restaurant is dan ook zo goed. De aankleding is gezellig, ik word er elk jaar weer vrolijk van. Gasten krijgen bij aankomst meteen een welkomsthapje en lekker drankje. Dit jaar hebben we als kerstarrangement de overnachting, een uitgebreid ontbijt én een viergangendiner. Het is altijd lekker relaxed kerst vieren hier bij Van Rossum.”

De no show

In steeds meer steden is een aanbetaling bij een reservering gebruikelijk, maar bij Van Rossum in Woerden doen ze dat liever niet. “Dat is een bewuste keuze. Met kerst zie je toch vaak vaste gasten en daardoor hebben we gelukkig nog nooit met zoiets te maken gehad. Ik sluit niet uit dat we hierover na gaan denken als dat wel zo is. Maar Woerden is hier denk ik nog te klein voor. We werken trouwens wel met annuleringsvoorwaarden. Een annulering of afzegging van het aantal personen moet minimaal 24 uur vooraf doorgegeven worden, anders brengen we kosten in rekening. Al kijken we natuurlijk wel per gast naar de reden van de afzegging.”

Het samen doen

Bij Van Rossum werken ze volgens de cao en dat levert op een feestdag voor medewerkers ook meteen meer op onderaan de streep. Het team krijgt de afgesproken 150 procent uitbetaald en dat is alvast een fijne motivatie. Manon van Kuijk: “Onze medewerkers werken allemaal twee feestdagen, dat is de regel. Het fijne is dat het rooster zichzelf vaak oplost. De jongeren werken het liefst rond kerst, medewerkers met een gezin zijn dan juist graag vrij en kiezen voor oudjaar en nieuwjaarsdag. Je krijgt lekker betaald, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de sfeer onderling gezellig is en je dat ook uitstraalt, dat zie je ook meteen terug aan tafel bij de gasten. Je moet het leuk maken voor je team. Door het hotel lukt het jammer genoeg bijna niet om tegelijk iets leuks te doen, maar de borrel na werktijd of een dienst slaan we nooit over. Het hotel en restaurant zijn wel één dag per jaar dicht voor ons uitje. Dan pakken we onze kans en doen we samen iets leuks.”