Vorige week publiceerde NRC een artikel waarin verschillende experts ingingen op ventilatie in de horeca. Met de ingang van de nieuwe Alcoholwet vanaf 1 juli gelden voor horeca met een alcoholvergunning namelijk ventliatie-normen op basis van het Bouwbesluit 2012 die lager zijn dan de normen die voorheen golden vanuit de Drank-en Horecawet. KHN heeft de politiek hier bij de behandeling van de Alcoholwet afgelopen najaar al op gewezen. Hoe speelt KHN hier verder op in?

Nieuwe Alcoholwet betekent nieuwe inrichtingseisen

Met de nieuwe Alcoholwet zijn voor horeca met een alcoholvergunning verschillende bouwtechnische eisen vervallen. Dit komt doordat het inrichtingenbesluit DHW vrijwel geheel geschrapt is en het Bouwbesluit 2012 daarmee de nieuwe basis is. Over het algemeen is dat goed nieuws, omdat voor deze horecazaken bijvoorbeeld de eisen voor toiletten en hoogte-eisen nu minder streng zijn. KHN heeft zich hier in het wetgevingsproces hard voor gemaakt en is tevreden met deze aanpassingen. Meer weten over de wijzigingen in de Alcoholwet? Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op de website van KHN.

Notabene VWS vond behouden DHW-ventilatienormen - ondanks Tweede Kamervragen en een amendement van de PVV - onnodig

Door de coronacrisis werd echter tegelijkertijd duidelijk dat goede ventilatie in ruimten waar mensen bij elkaar komen cruciaal is. Daarom heeft KHN er, samen met Binnenklimaat Nederland, vorig jaar al voor gepleit dat de ventilatie-eisen niet terug zouden moeten vallen op het Bouwbesluit, maar dat de normen uit het inrichtingenbesluit DHW behouden moeten worden. Deze normen zorgen namelijk voor vijf keer meer luchtverversing in een horecalokaliteit. Met andere woorden, het Bouwbesluit stelt als voorwaarde dat de lucht in horecazaken ongeveer één keer per uur hoeft te worden ververst, de DHW ging uit van ongeveer iedere 10 minuten.

Ons pleidooi werd, naar aanleiding van vragen vanuit de PVV en het CDA, tijdens het debat in de Tweede Kamer besproken. Staatssecretaris Blokhuis van VWS zei dat de hogere normen voor de horeca niet meer nodig waren omdat ze stamden uit de tijd dat er nog binnen mocht worden gerookt en dat het RIVM de eisen uit het Bouwbesluit voldoende vindt. Een wijziging op de wet om de oude DHW ventilatienormen te behouden ingediend door de PVV, haalde uiteindelijk geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Kabinet kijkt nu toch naar terugdraaien ventilatie-eisen

Naar aanleiding van de berichtgeving in NRC, gaf KHN vorige week al aan teleurgesteld te zijn dat er destijds niets met onze oproep is gedaan om de ventilatie-eisen van de DHW te behouden. Nu lijkt ook het demissionaire kabinet daar stappen op te willen zetten en overweegt het de normen weer terug te brengen naar de oude situatie.

"Herintroductie van deze eisen is logisch en het kabinet kijkt daar nu naar", reageerde een woordvoerder van het ministerie van VWS op vragen van de NOS. "Aangezien de eisen pas per 1 juli zijn vervallen, kunnen we ervan uitgaan dat de horecabedrijven hier nu nog aan voldoen." Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd verder onderzoek te laten doen naar ventilatie-eisen in het Bouwbesluit voor onder andere scholen, winkels en de horeca.

KHN houdt op beide punten vinger aan de pols bij het ministerie van VWS.

WHO-advies ventilatie stemt vrijwel overeen met oude DHW-norm

De World Health Organization (WHO) adviseert (zie routekaart ventilatie, maart 2021) met betrekking tot Covid-19 om een ventilatiecapaciteit te hanteren waarbij de lucht 6 x per uur wordt ververst. Dat komt vrijwel overeen met de ‘oude’ DHW-norm.

Houd de luchtkwaliteit in jouw zaak goed in de gaten!

Horecaondernemers zijn zich goed bewust van het belang van goede ventilatie in hun zaak en de meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd dan zelfs nodig was om het aantrekkelijk en veilig te houden binnen. Zeker in deze tijd wil je dat de ventilatie in jouw zaak zo goed mogelijk is. Houd de luchtkwaliteit in jouw zaak dus goed in de gaten en controleer regelmatig de instellingen van jouw ventilatiesysteem.

En heb je een alcoholvergunning? Dan is het verstandig om hoe dan ook de oude DHW-normen te blijven hanteren voor de luchtverversing in jouw horecazaak. KHN houdt je via de website en onze nieuwsbrief op de hoogte over mogelijke verdere ontwikkelingen op dit onderwerp.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens