Zes heren staken de koppen bij elkaar om soepen te maken van de bestaande voorraden en te doneren aan Sociaal Huis Oisterwijk.

Het is maandagochtend 8 uur. Zes horeca-eigenaren snijden de eerste tenen knoflook terwijl het plan wordt doorgenomen. Niet bepaald een tijdstip dat de gemiddelde horeca-eigenaar in de startblokken staat, maar wat is er nog ‘normaal’ deze weken. Drie weken eerder, twee dagen na de landelijke sluiting van de horeca troffen de heren elkaar tijdens een crisis overleg met de Oisterwijkse horeca. Daar bleek behoefte om de huidige keuken voorraad een goede bestemming te geven voordat deze zou verpieteren. Zes heren staken de koppen bij elkaar om soepen te maken van de bestaande voorraden en te doneren aan Sociaal Huis Oisterwijk.

Koken op een veilige afstand

De volgende dag verwerkte het zestal de gebrachte voorraad tot verse soepen. Het toneel hiervoor is de productiekeuken van Kick Food Services, waar Steef Spoormakers de eigenaar is. “Normaal wordt in deze keuken de mise en place voor horeca zaken verzorgd. Van soepen en sauzen tot complete maaltijden. Ik zag met de sluiting van de horeca dus ook direct mijn omzet verdwijnen. Maar stil staan we niet. De locatie is perfect om - op een veilige afstand - met elkaar te koken en in een dag tijd veel te verwerken.”, aldus Steef.

Van 1200 koppen soep in week 1, steeg de productie naar 2000 stamppotten in week 2 tot 3000 maaltijden afgelopen maandag. Jurgen van de Steen, eigenaar van Kookpunt legt uit: “Het doel was om gezamenlijk te gaan koken met wat we aangeboden krijgen. We hadden echter niet verwacht dat het aanbod zo groot zou zijn. Dankzij diverse trouwe leveranciers – waaronder Coy Jansen AGF, de Albert Heijn en FME Champignons hebben wij een serieus aantal maaltijden kunnen bereiden en dankzij een gulle bijdrage van Paardekooper goed kunnen verpakken voor bezorging door Sociaal Huis Oisterwijk.“

Koken met een gouden hart

De samenwerking van de heren is een prachtig voorbeeld van ondernemen met het hart. In plaats van bij de pakken neer te zitten kiezen zij er juist voor de krachten te bundelen en hun tijd in te zetten om anderen te helpen. En met resultaat, want na 9 uur hard werken verlaten twee busjes - tot het dak toe gevuld met verpakte maaltijden – de oprit van Kick Food Services.

“De horeca verkeert in onrustige wateren en daar valt helemaal niets aan te doen. Maar we zijn gezond en dat geldt helaas niet voor iedereen. 1000 kilo aardappelen koken doet mijn horeca hart misschien niet sneller laten kloppen, maar het is heel waardevol iets voor hulpbehoevende mensen te kunnen doen.”, licht Cees van Beurden van restaurant Seasons toe.

Het zijn onzekere tijden voor iedereen, maar juist in deze tijden zien we hoe capabel we zijn de armen ineen te slaan en gezamenlijk te zorgen voor anderen. “Doorgaans ondernemen veel café- en restaurant eigenaren veelal vanaf hun eigen eilandje, maar juist daar van af durven stappen zorgt voor mooie, verbindende samenwerkingen. Ik ben erg trots deel uit te mogen maken van dit mooie gezelschap en onze prestatie.”, aldus Gijs Verkuijl, eigenaar van Vuur & Vlam en tevens voorzitter van KHN in regio Oisterwijk.

Voor we het weten staan we weer te zweten in te keuken, of te rennen over een zonnig terras en dan denken we terug aan de ‘corona-tijd’, waar we plotseling stil moesten gaan staan. Hoe onwennig we waren, maar hoe we er toch wat van wisten te maken. Tot die tijd; denk aan je eigen gezondheid en die van de mensen om je heen. Des te sneller kunnen we weer zorgen voor onze gasten.

Geschreven door: Mathijn Vermeer, Commpany

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens