De gemeente Heemstede helpt de horeca op smaakvolle wijze naar gezond en duurzaam. Zo wordt er gezamenlijk 5.468 kilo voedsel op jaarbasis bespaard!

Onder begeleiding van adviesbureau Greendish en in samenwerking met KHN hebben de gezamenlijke inspanningen het afgelopen halfjaar geleid tot tastbare veranderingen bij 5 horecabedrijven die de eetervaring in Heemstede gezonder en milieuvriendelijker maken. Bovendien heeft dit tot een aanzienlijke kostenreductie voor de horeca geleid van ruim 38.000 euro.

Concrete voortuitgang

Greendish heeft nauw samengewerkt met vijf horecaondernemingen in de gemeente Heemstede, waaronder Bistro Deux, Pannenkoekenhuis de Konijnenberg, Brasserie Boudewijn, Restaurant Inheems en Brasserie de Canette. Bij deze horecazaken is de voedselverspilling in kaart gebracht en vervolgens zijn de ondernemers met concrete adviezen aan de slag te gaan. Allemaal gericht op het stimuleren van een gezonder en duurzamer menu-aanbod. De gesprekken en metingen boden inzicht in de behoeften van ondernemers en mogelijkheden tot verduurzaming, met als uiteindelijk doel een gevarieerder en toekomstbestendig aanbod dat zowel financieel als milieutechnisch voordelig is.

Meetbare resultaten

Alle ondernemers lieten mooie groene cijfers zien na het traject. Dit zijn de gezamenlijke resultaten:

  • Een besparing van 5.468 kilo voedsel op jaarbasis, wat overeenkomt met meer dan 1800 autoritjes tussen Utrecht en Heemstede in termen van CO2-uitstoot.
  • Een ondernemer heeft zijn vleesporties met 20% verkleind, wat een aanzienlijke besparing opleverde in water- en CO2 gebruik.
  • Verschillende restaurants hebben ervoor gekozen om lokaal en seizoensgebonden voedsel te promoten, ook letten de restaurants nu beter op de verpakkingsmaterialen van de leveringen, door het in kratten te laten bezorgen in plaats van plastic.
  • Biologische producten, zoals wijn en kaas, hebben een prominentere plek gekregen op de menukaarten.
  • Samenwerkingen met de kinderboerderij, de nachtopvang en de lokale moestuin zorgen voor minder voedselverspilling door circulair te werk te gaan.

Ook interesse?

Voor meer informatie en contactmogelijkheden bezoek: www.greendish.com of neem contact op met regiomanager Miriam Geerlings via m.geerlings@khn.nl.

Besparing Greendish

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens