Het horecaconvenant bevat afspraken tussen horecaondernemers, KHN Edam-Volendam, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Edam-Volendam, om de kwaliteit van het uitgaan in de gemeente te bevorderen en de veiligheid te optimaliseren.

Convenant

Hierbij zullen ook de mogelijkheden omtrent het inzetten van (flexibel) cameratoezicht worden bekeken. Het convenant dient verder om partijen met elkaar in contact te brengen, communicatie te verbeteren, vertrouwen en bekendheid met elkaars taken te vergroten en lokale samenwerking te stimuleren en te structureren. Het is essentieel dat alle partners, op basis van het gedeelde belang en gezamenlijke verantwoordelijkheid, zich verbinden aan de inhoud van het convenant. Hiermee wordt bereikt dat de daarin gemaakte afspraken breed worden gedragen.

Gemeente Edam-Volendam

Op 1 januari 2016 zijn de voormalige gemeenten Edam-Volendam en Zeevang gefuseerd tot de 'gemeente Edam-Volendam'. Beide voormalige gemeenten waren bekend met een horecaconvenant. Omwille van deze fusie, alsmede door wijzigingen in de Drank- en Horecawet is het afsluiten van een convenant voor de nieuwe gemeente Edam-Volendam wenselijk. Zo is sinds 1 januari 2013 de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op de Drank- en Horecawet (DHW) met de burgemeester als bevoegd orgaan. Dit betekent dat de gemeente de toezichttaken van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft overgenomen. Per 1 januari 2014 is tevens de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar, zodat nu voor alle alcoholhoudende drank de leeftijdsgrens van 18 jaar geldt. Naast wijzigingen in de DHW is actualisering ook nodig door de wijzigingen van de deelnemers en omwille van verbeterde leesbaarheid en handzaamheid.

In het horecaconvenant zijn, zoals gezegd, voor alle partijen die zich hieraan verbinden afspraken opgenomen. Daarnaast geldt uiteraard onverminderd alle andere van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Daaronder valt in ieder geval de Drank- en Horecawet, de Wet Milieubeheer, de Opiumwet, de Algemene plaatselijke verordening Edam-Volendam (hierna: Apv) en het Bouwbesluit.

Het doel van onderhavig horecaconvenant is het gezamenlijk werken aan een gezellig, veilig en aantrekkelijk uitgaansklimaat in de gemeente Edam-Volendam. Horecaondernemers, KHN, de politie, het OM en de gemeente erkennen hierin een gedeelde verantwoordelijkheid en zijn bereid zich in te zetten voor dit doel. Daarnaast willen de convenantpartners de komende convenantperiode inzetten op het verder uitbreiden van goede onderlinge communicatie en samenwerking.

Zoals gezegd, is een belangrijk onderdeel van de samenwerking de onderlinge communicatie. Het reguliere horecaoverleg dient hierbij primair als overlegvorm voor de convenantpartijen. Er zal, naar gelang behoefte, jaarlijks met een minimum van tweemaal per jaar worden vergaderd. De gemeente zorgt voor de organisatie van het horecaoverleg.

Wanneer er behoefte is aan tussentijdse afstemming, kan het horecaoverleg door elk van de deelnemers bijeen worden geroepen, om adequaat op de situatie in te kunnen spelen. Ook kunnen er bij het horecaoverleg, afhankelijk van de aard van de agenda, andere partijen uitgenodigd worden het overleg bij te wonen.

Download het Convenant

Lees hier het complete convenant.