Horecaondernemers in Alkmaar komen met elkaar in actie tegen uitgaansgeweld. Het weekend van 13 en 14 december werden er al extra maatregelen genomen. Ook komt er een convenant om het geweld terug te dringen.

Sil Vendel van Café 't Hartje heeft een ronde gemaakt langs alle caféhouders op het plein om posters uit te delen tegen asociaal gedrag op het Waagplein. Hij is een van de ondernemers die in actie komt tegen de vechtpartijen in het uitgaansgebied.

Aantal handhavers gehalveerd
Bij vechtpartijen moet het Horeca Interventie Team van Alkmaar (HIT) regelmatig optreden. Het HIT bestaat uit een groep van agenten, beveiligers, handhavers en hulpdiensten die tijdens het uitgaansleven de veiligheid bewaken. Het landelijk tekort van de politie snijdt ook in Alkmaar en omgeving, want het HIT gaat gehalveerd worden. Vanaf januari gaat het aantal bewakers van 10 naar 8 in het gebied Alkmaar, Bergen, Uitgeest en Castricum. Vanaf april gaat het dan van 8 naar 6.

Convenant om geweld terug te dringen
Samen met de gemeente, politie en Koninklijke Horeca Nederland werken Alkmaarse horecaondernemers aan een convenant. Daarin worden maatregelen opgesteld om het geweld terug te dringen in Alkmaar en omgeving. We willen dat Alkmaar een veilige stad is om uit te gaan. Daarin proberen we alle neuzen één kant op te krijgen. Het convenant gaat gelden voor meerdere concentratiegebieden, zoals de Platte Stenenbrug en het Waagplein, de twee bekendste uitgaanspleinen in de stad.
Ook de gemeente Alkmaar benadrukt dat de partijen met elkaar gaan samenwerken. Doel is een gastvrij en veilig uitgaansklimaat in de binnenstad van Alkmaar waarbij de bewoners zo min mogelijk overlast ervaren.

Horecaconcentratiegebied tijdens uitgaansuren
Deze week komen de horecaondernemers van het Waagplein bij elkaar om de plannen voor het convenant te bespreken. Zo zijn er ideeën om portiers meer samen te laten werken en om van het Waagplein een horecaconcentratiegebied te maken tijdens de uitgaansavonden.

Hoe het convenant eruit komt te zien, moet de komende maanden blijken. Na de bijeenkomst van de horecaondernemers op het Waagplein, gaan de ideeën besproken worden met de gemeente. De bedoeling is dat het convenant in maart 2020 ingaat.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens