Op 13 september 2022 zijn de resultaten van het HOSTA 2022 rapport gepresenteerd tijdens het Horwath HTL Hotel Event 2022 met thema “Hotels over toerisme” in het circulair paviljoen Circl in Amsterdam en werd mede mogelijk gemaakt door partner ABN AMRO.

Uit de resultaten blijkt dat de Amsterdamse hoteliers overwegend zeer bereid zijn zich in te zetten om, samen met de overheid en inwoners, te helpen om overlast door toeristen te voorkomen.

De meeste respondenten geven aan van mening te zijn dat er geen sprake is van overtoerisme in Amsterdam. Dit lijkt voor een belangrijk deel ingegeven door de omstandigheden: de 'Verordening op Toerisme in balans Amsterdam' zou gericht moeten zijn op het terugdringen van overlast, maar lijkt de schuld en de rekening vooral neer te leggen bij de hotels in de vorm van potentieel continue stijgende toeristenbelastingen. De hoteliers zien dit als onterecht en bovendien ineffectief, omdat de overlast veeleer zal worden veroorzaakt door de veel grotere aantallen dagbezoekers.

Hoteliers zien een veel positievere rol voor zichzelf als het gaat om de leefbaarheid in de stad. De meeste hoteliers zetten zich actief in om de leefbaarheid in de wijk te vergroten, door de straat netjes te houden met lokale inwoners, bedrijven en bestuur. Daarnaast zijn de hoteliers bereid om hotelgasten te informeren over hoe zij de leefbaarheid kunnen helpen waarborgen. Ruim een derde van de hoteliers is hier al actief mee. Nog eens 50% van de hoteliers zou dit doen, wanneer de gemeente Amsterdam hiervoor voorlichtingsmateriaal levert.

Dagvoorzitter was Sander Allegro, chairman van QL Hotels & Restaurants. Gedurende de middag deelde verschillende sprekers hun visie over de rol van hotels bij het tegengaan van overlast door overtoerisme.

Tijdens het Event zijn de volgende rapporten gepresenteerd:

De presentaties van de sprekers vindt je hieronder:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens